Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Műanyag és fémhulladék együttgyűjtése Budapesten

  • 2011. június 09.
  • Scheuer Zsuzsanna

szelektív gyűjtésNem kell szétválogatni csütörtöktől a műanyag- és a fémhulladékot Budapesten, a szelektív hulladékgyűjtőkbe ezeket mostantól együtt lehet bedobni. Cél a hajléktalanok visszaszorítása a kukázástól.

„Bűnmegelőzési céllal” holnaptól Budapest összes kerületében együtt gyűjti a műanyag- és a fémhulladékot az FKF Zrt. A szelektív-hulladékgyűjtő szigeteken továbbra is megmarad az öt darab tartály, csupán annyi lesz a változás, hogy a sárga színű műanyag- és a szürke fémkonténerbe egyaránt be lehet dobni mindkét szemétfajtát, amiket az ürítés után különválogatnak és újrahasznosítanak. Az FKF Zrt. ezzel az intézkedéssel azt szeretné elérni, hogy ne borítsák fel a tartályokat a visszaváltható alumíniumdobozok megszerzése érdekében, ezáltal pedig nagyobb legyen a tisztaság és nyugalom a konténerek környékén.

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. idén januárjától kísérleti jelleggel bevezette a fém- és a műanyaghulladék együttgyűjtését Budapest két kerületében, Kőbányán és Csepelen. Az első hallásra (épp a szelektív gyűjtés lényegét illetően) szokatlannak tűnő kezdeményezés sikeresnek bizonyult. Ennek alapján az FKF Zrt. úgy döntött, hogy az intézkedést kiterjeszti az egész fővárosra abból a célból, hogy ezzel szolgálja a lakosok nyugalmát és a környezet védelmét – tájékoztatta a Népszabadságot Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. kommunikációs vezetője.

fémhulladék

A június 9-től, azaz e hét csütörtökétől fokozatosan bevezetendő új gyűjtési rendszer azért vált szükségessé, mert az utóbbi időben egyre több lakossági panasz érkezett a társasághoz arról, hogy sokan felborítják a fémhulladék-gyűjtő tartályokat a visszaváltható alumíniumdobozok megszerzése érdekében. Ennek a problémának az orvoslására született az a megoldás, hogy a fém- és a műanyaghulladék-gyűjtő tartályok kölcsönösen használhatók mindkét fajta szemétre. A műanyagot ugyanis az FKF Zrt. hulladékszállító járművei naponta szállítják el, ezért nagymértékben csökken az idő, és ezáltal az esély arra, hogy felborítsák a konténereket. A fémet korábban ugyanis kéthetente vitték el, ami jócskán megkönnyítette, hogy azokat többször is feldöntsék a "zsákmányszerzés" érdekében.

Az intézkedés további előnye, hogy a műanyag- és a fémhulladék együttgyűjtésére két konténer áll rendelkezésre, ezáltal jelentősen csökken a túltelített edények száma.

A szelektív-hulladékgyűjtő szigeteken továbbra is öt konténer üzemel majd. A sárga színű műanyag-, valamint a szürke fémgyűjtő-tartály a jövőben is megmarad. Költséghatékonyság szempontjából ugyanis fontos tényező, hogy nem kell bevonni a tartályokat és erre külön pénzt költeni. A változásról a tartályokra kihelyezett figyelemfelhívó táblák tájékoztatják a budapestieket, és jelzik, hogy pontosan hova lehet bedobni a fém- és műanyaghulladékot.

Forrás: nol.hu