Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már a hulladékpapírt is lopják

  • 2011. május 02.
  • Scheuer Zsuzsanna

A papírhulladék visszagyűjtése kicsinyke siker hazánk újrahasznosítási stratégiájának igencsak felhős egén. A begyűjtés hosszú távon vizsgálva is egész tűrhetően működik, ami két tényezőnek köszönhető: a hulladék papír könnyen és tömegesen hozzáférhető, az ára pedig (a papírpiac ingadozásait követve) időről időre csillagászati magasságokba kúszik, lendületben tartva a gyűjtőket, akik évente több százezer tonna hulladékpapírt szednek össze.

Az itthon begyűjtött mennyiség egyébként nem fedezi a hazai gyártók igényeit – amelyek átlagosan 70 %-ban hulladékpapírt használnak alapanyagként –, a szükséges papír nagyobb részét Németországból és Ausztriából hozzák be.

A papírárak meglehetősen szeszélyes ingadozása következtében ma eljutottunk oda – mint arról az Új Dunántúli Napló is tudósított –, hogy Pécsett az utóbbi hetekben több millió forintos kár érte a helyi környezetgazdálkodási társaságot. Ismeretlen elkövetők sorra törik fel ugyanis a szelektív gyűjtőket a hulladékpapírért, amelynek felvásárlási ára az utóbbi hetekben erősen megugrott: míg pár hónapja alig 1500 forint volt a tonnánkénti átvételi ára, ez most a 27 ezer forintot is elérheti. A munkát másfél évtizede végző hulladékkezelő társaság ügyvezetője a Kossuth Rádiónak azt nyilatkozta, egy ideje nem érkezik már be hozzájuk a tervezett mennyiség, a forgalom jelentősen visszaesett. Hozzátette azt is, hogy a papírt egyénileg, illetve szervezetten, csapatosan, személy- és teherautókkal viszik el a szelektív konténerekből. A társaság vesztesége emiatt több millió forint, aminek legfőbb oka, hogy nemcsak az értékes másodnyersanyag eltulajdonításával rövidíti meg őket a visszaeső forgalom, hanem a szervezett rongálás következtében szelektív konténereikben is komoly károk keletkeztek.

szelektív gyűjtők

A Kossuth Rádió Napközben című műsorában megszólaló szakértő szerint mindez egyébként nem pécsi specialitás, az egész országban nagyon népszerű lett mára a hulladékpapír. Van, ahol már „megelőző” teherautók járják az utcákat, házhoz is mennek a kitett papírokért. Egy hulladék-felvásárlással foglalkozó cég vezetője arról beszélt a műsorban, hogy most háromszor-négyszer annyit fizet az összegyűjtött papírért, mint egy-két éve, egy autó-csomagtartónyi papírért akár több ezer forintot is lehet kapni, így már nem ráfizetés visszavinni az újságot, hiszen megtérül a benzinpénz. Beszámolt arról is, hogy az iskolások mellett mostanában egyre több a hajléktalan, akik a vason és alumíniumon kívül már a papírt is nagy előszeretettel gyűjtik.

A Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorának összefoglalója
A Kossuth Rádió Napközben című műsorának összefoglalója

Forrás: www.mr1-kossuth.hu