Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kreatív házak hulladékból

  • 2011. május 02.
  • Scheuer Zsuzsanna

újrahasznosításA hírek egyre többször a Föld erőforrásaink elapadásáról szólnak. De nézzünk csak meg a szeméttelepeket vagy vizsgáljuk meg a selejt termékeket! Tényleg minden használhatatlan, ami a kukában végzi? Az amerikai Dan Phillips tervező-építész erre a kérdésre határozott nemmel válaszol.

Dan Phillips ugyanis eltökélte, hogy újrahasznosított anyagokból, és hulladékokból épít házakat Huntsville-ben, Texasban. 1998-ban feleségével, Marshával – abból a felfedezésből kiindulva, hogy a ház mint olyan, tömegcikké vált –, megalapította a Phoenix Commotion (Phoenix Felfordulás) nevű építkezési vállalatot, amely hulladék- és újrahasznosított anyagokból megfizethető otthonokat teremt kis fizetésből élő családoknak, gyermeküket egyedül nevelő édesanyáknak, művészeknek.

Küldetésük szerint más célra fordítják az elégetendő vagy lerakókba kerülő szemetet: házaik 70-80 %-ban újrafeldolgozott anyagokból készülnek. A Phoenix Commotion a munkadíjakat alacsonyan tartja, miközben az emberi kreativitást hasznosítja. Képzési programot is kidolgoztak: önkénteseknek, illetve a Phoenix Commotion csapatához tartozó tagoknak oktatják a fenntartható építkezés szakmai ismereteit. A házak energiatakarékosak, olcsók, megfelelnek az építkezés szabályainak – és elképesztően kreatívak. Phillipséknél bármilyen anyagot is használnak, az mintává, formává alakul. A Phoenix Commotion otthonait a leendő tulajdonos ízlése szerint építik, hulladékból hasznosított anyagokkal díszítik és burkolják, a házak kellemes egyediségét saját művészi érzékük által megteremtve.

Phoenix Commotion

Phillips munkája legnagyobb ajándékának azt tartja, hogy a kevésbé szerencsés embereknek megadhatja a lehetőséget, hogy otthonuk legyen. Gyönyörűséggel nyugtázta, ahogy ezekben az emberekben az építkezés alatt kialakult az elégedettség, az önállóság és a szabad akarat érzése.

Forrás: www.tudatoslet.hu