Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Becsületkassza a Fővárosban

  • 2011. szeptember 02.
  • Molnár András
Szerző: 
Molnár András

Az egyik hazai pénzintézet kezdeményezése sokakat meglepett: ásványvíz-autómatát helyeztek ki a Főváros két pontjára, amely akár pénz nélkül is dolgozik. A kezdeményezést becsületkasszának nevezték el, és a befolyt összeg dupláját a beteg gyerekek kívánságait teljesítő Csodalámpa Alapítványnak juttatják. A szervezők ígérik: a "becsület-indexet" (vagyis azt, hogy mennyire becsületesek az automata felhasználói, átlagosan mennyit fizettek egy palack ásványvízért) az akció végén közzéteszik.

Az országot járva kis falvak utcáin sok helyen találkozhatunk hokedliből, kisasztalból, rajta néhány háztáji terményből és egy pénzgyűjtő befőttesüvegből álló magányos standokkal. A termények csinos kis zacskókba csomagolva, a porták előtt magukra hagyva várják, hogy az arra járó elvegyen egyet és az ellenértéket a befőttesüveg-perselybe tegye. Ezeka becsületkasszák bizony működnek, a termény fogy, a pénz gyűlik.

A Nyugat-Magyarországi régió pénzintézete, a Sopron Bank ezt a szokást hozza el Budapestre is - ugyan nem a falusi őstermelők terményeivel, hanem ásványvízzel, és nem az őstermelők megélhetése, hanem beteg gyermekek kívánságainak teljesítése céljából. A becsületkasszás automaták szeptember végéig lelhetőek fel a Bajcsy-Zsiliszky út-József Attila utca sarkán és az óbudai Kolossy téren.

Az automata 50 forintért ad fél liter palackos vizet, azonban van olyan gomb is rajta, amely fizetés nélkül kiadja a terméket, így csak a vásárló lelkiismeretén múlik, támogatja-e a Csodalámpa Alapítványt, vagy ingyen viszi el a palackot. A kezdeményezés figyelmet érdemel - ám fenntarthatósági és emberi szempontból sokkal figyelemreméltóbb az eredeti, falusi becsületkassza. Főleg, mert a vidéki hokedlis változattal termelünk műanyag hulladékot...