Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Amiből a szeméthegyek állnak

  • 2012. augusztus 22.
  • Scheuer Zsuzsanna

Papír, műanyag, fém, ételmaradék: általában egy átlagos kuka tartalmát hisszük hulladéknak. Ugyan iszonyú mennyiségű szilárd háztartási hulladékot termel az emberiség, ám ez a mennyiség eltörpül az ipari eredetű mellett. Infografikákon mutatjuk meg, honnan származnak világszerte a szeméthegyek, és mi történik a mindennapi szemetünkkel, miután elhagyja a kukát.

Ami önnek szemét, az nekem kincs. Az országok szintjén is így van ez, azzal a különbséggel, hogy a statisztikák általában az utolsó fillérig jellemzik egy ország jólétét, míg a szemétről szóló adatok megbízhatatlanabbak. A fejlődő országok hulladékstatisztikái a legpontatlanabbak, pedig nem mindegy, mennyi hulladékot termel évente az emberiség. Az amerikai Világfigyelő Intézet (Worldwatch Institute) felmérése szerint 2025-re csak a háztartási szemét mennyisége 2,6 milliárd tonnára rúghat, és akkor még nem beszéltünk a bányák meddőhányóiról vagy a szennyvíztisztítók iszapjáról. A Science tudományos folyóirat infografikáival mutatjuk meg, mennyi a szemét világszerte.

Honnan származik a legtöbb szemét?

Magyarország a szemét nyilvántartásával jól áll, az újrahasznosításával sokkal kevésbé. Itthon 4-4,5 millió tonna szilárd települési hulladék keletkezik évente. Idetartozik az emberek, az irodák és intézmények papír-, műanyag-, üveg-, textil- és fémhulladéka, de a szerves hulladék is; az ipari szemét, az építési törmelék vagy a mezőgazdasági hulladék viszont nem része.

szemét összetétele országonként

Kultúránként és országonként rendkívül eltérő, hogy miből tevődik össze a szemétmennyiség. Csehországban az építőipar, Finnországban a víztisztítás, Japánban a feldolgozóipar felelős a legtöbb hulladékért.

Az ipar a legnagyobb szennyező

A műanyag palackok, csomagolóanyagok és ételmaradékok hegyeit nem kis feladat nap mint nap eltakarítani. Az a szeméttömeg, amit elsősorban hulladéknak gondolunk, eltörpül a bányászat, a feldolgozóipar, az energiaszektor és más iparágak termelte hulladék tömege mellett. Ugyan elég ritka a megbízható statisztika, környezetkutatók szerint a világ szemetének mindössze 3-5 százalékát teszi ki a települési hulladék a Science szerint. A maradékot hívják láthatatlan hulladéknak, mert sok esetben a hatóságok nem tartják pontosan számon.

szemét mennyisége

Ahogy a termékpaletta és a divat változik, úgy cserélődnek az egyes anyagok a háztartási hulladékban. Az alábbi grafika azt mutatja, hogyan változott a leggyakoribb hulladéktípusok aránya 1980 és 2005 között az Egyesült Államokban és Franciaországban.

háztartási hulladék összetétele

Az újrahasznosítás aránya gazdaságföldrajzi és politikai kérdés. Olyan országban él ön, ahol hatalmas, olcsón hasznosítható térségek vannak a nagyvárosok mellett? Akkor jó esély van arra, hogy ott jórészt válogatás nélkül hulladéklerakóba kerül a szemét, mert úgy a legolcsóbb (Egyesült Államok). Ha drágák a telkek, akkor a szemétégető kettős hasznot hajtva áramot is termel (Japán). Ahol jelentős társadalmi-politikai támogatottsága van, ott az újrahasznosítás a jelentős (Svájc).

háztartási szemét sorsa

Egy magyar átlagosan 86 kiló csomagolóanyagot dob a szemétbe egy év alatt, ám ebből csak 10-12 kiló, legjobb esetben 20 kiló kerül a szelektív gyűjtőkbe, ez az a mennyiség, amit újra lehet hasznosítani, a többi így vagy úgy, de szennyezi a Földet. A lakosság 2,5 millió tonna szilárd hulladékért felelős, ebből a mennyiségből 860 ezer tonna a csomagolóanyag. Magyarországon az összes települési szilárd hulladék körülbelül 70-75 százaléka kerül a lerakókba, 10 százaléka az égetőművekbe. Környezetvédelmi szakemberek szerint valójában ez a vegyes szemét a legveszélyesebb hulladék, mert minden van benne a használt pelenkától a fém üdítősdobozig. Emiatt nehezen bomlik le (vagy egyáltalán nem), továbbá a lerakáson vagy az égetésen kívül alig lehet vele mit kezdeni, olyan bonyolult és drága lenne szétválogatni.

Forrás: origo.hu