Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kukoricakeményítővel kárpitot is lehet tisztítani

  • 2017. április 19.
  • PKata

kukorica keméynítő365 környezettudatos ötlet blog gyűjtötte össze a kukoricakeményítő konyhán túlmutató felhasználási lehetőségeit

A kukoricakeményítő remek segítség a konyhában:  felhasználható mártá-sok, krémek, puding készítéséhez, ételek besűrítésére. A lisztérzékenyek ét-rendjének egyik alapanyaga, de aki tökéletes piskótát akar sütni, az is egy evőkanálnyi lisztet kukoricakeményítőre cserél a receptben, hogy levegő-sebb legyen a kész tészta. Ez a remek anyag számos más téren is hasz-nunkra lesz. Takarításra, felülettisztításra kisgyerek és háziállat mellett inkább természetes szereket érdemes használni, nem "bolti" vegyszereket. Íme 12 tipp arra, mi mindenre használhatjuk a természetes és olcsó kuko-ricakeményítőt a konyhán kívül.

1. Folteltávolító

Pacás lett a szőnyeg? Ha műszálas a szőnyeg, amíg friss a folt, eltávo-líthatod hideg tejből és keményítőből kevert pasztával, amelyet beledörzsölsz a foltba, hagyod teljesen megszáradni, majd jó alaposan kiporszívózod. Gyapjúszőnyeg és bőr, akár velúr esetén (dzseki, táska, öv, fotel) is használható a keményítő, ez esetben szárazon hintsd be vele a maszatot, legalább 12 órát hagyd rajta, hogy a por magába szívja a zsiradékot. Vérfoltra is próbálhatod, akkor hideg vízzel készítsd a pasztát, és a bekent textilt tedd ki a napra egy-két órára.

2. Szárazsampon

Nincs időd reggel hajat mosni? Hintsd be finoman keményítővel, és alaposan keféld ki. Amennyiben rendszeresen alkalmazod ezt a módszert, érdemes egy igazi sörtéből készült kefét beszerezned hozzá. Jó pont: a keményítő a kutyád szőrét is tisztává varázsolja!

3. Kárpittisztító

A kukoricakeményítő magába zárja a szagokat, tehát remek a kissé áporodott vagy más szagú bútorkárpit és szőnyeg felfrissítésére. Hintsd be finoman a szövetet (ehhez használj egy kis szűrőt vagy porcukor-szitálót), hagyd hatni legalább fél óráig. Alaposan kiporszívózás után a szőnyeg tapintását is selymesebbnek fogod érezni. Ugyanígy autókárpit frissítéséhez is remekül használható, sőt, plüssállatok tisztításához és szagtalanításához is: hintsd be a jószágot keményítőporral, tedd egy zacskóba, jó alaposan rázzad össze, aztán porszívózd ki.

4. Zajcsökkentő

Nyikorog a parketta a szoba egyik részén? Szórd meg keményítővel, és egy kis seprűvel vagy késsel irányítsd be a port a parkettalécek közötti résekbe. Azonnal hallani fogjod a különbséget.

5. Ezüsttisztító

Egy nyakláncot lehet fogkrémmel tisztítani, de nagyobb tárgyat, például egy medált, szelencét vagy ezüstözött sütistálat már nem szerencsés. Keverj keményítőből és vízből pasztát, és dörzsöld át vele a tisztítandó felületet. Utána leöblíted, és kész!

6. Bőrnyugtató

Legyen szó pelenkakiütésről vagy napozástól/szoláriumozástól megpirult bőrről, a kukoricakeményítő hűsítő enyhülést nyújt. Teheted a fürdővízbe, szórhatod a pelus által fedett bőrfelületre, vagy vízzel pasztává keverve kenheted a megégett válladra.

7. Kártyatisztító

Pizzát ettek a gyerekek társasozás közben és zsírosak lettek a kártyalapok? Tedd őket egy sűrű szövésű textilzsákba (vagy kispárnahuzatba), amelybe szórj egy-két evőkanálnyi kukoricakeményítőt. Fogd össze a zsák száját, és rázogasd néhány percig, amíg a keményítő fel nem veszi a koszt a kártya-lapokról.

8.  Ablaküveg tisztító

Egy evőkanálnyi kukoricakeményítőt keverj össze egy-egy deciliter ecettel és vízzel. Beleöntöd egy pumpás vagy spay flakonba, felrázod, és már fújhatod is az üvegre: a keményítő mikroszemcséi bámulatosan leszedik a koszt. Érdemes összegyűrt újságpapírt használni az ablakok leszárításához, mert az nem hagy apró szálakat az üvegen, mint a rongy vagy papírtörlő – most veheted hasznát a postaládába tömködött reklámújságoknak! 

9. Csomólazító

Egy túlságosan meghúzott csomó kész agyrém tud lenni. A kukorica-keményítő egyfajta száraz síkosító, jól alkalmazható megcsomózott cipőfűző, szalag, spárga és zsinós kibogozásához: szórj keményítőt a csomóra, és morzsolgasd egy ideig a bogot. A végén szinte magától ki fog oldódni.

10. Szagtalanító

Lehet drága pénzért cipőszagtalanítót venni, vagy a spájzból keményítőt... Hints a cipő belsejébe egy fél evőkanálnyi kukoricakeményítőt, hagyd benne egy éjszakára, és reggel rázd ki belőle. Nemcsak csizmákban és edzőcipőkben, hanem műbőr bélelésű balerinákban és félcipőkben is jó szolgálatot tesz. 

11. Doksimentő

Bepenészedett, dohos iratok, könyvek megtisztítására szórj a lapok közé keményítőt, hagyd rajtuk egy éjszakára, majd másnap egy tiszta ecsettel távolítsd el a port a lapokról.

12. Faltisztító

Ahol gyerek van, ott nagy valószínűséggel maszatosak lesznek a falak, de főzés közben is kifröccsenhet a zsiradék a falra vagy a falicsempe fugá-jára. Egy vattacsomóval dörzsölj száraz keményítőt a foltra addig, amíg a folt el nem tűnik, majd ecsettel seperd le a maradék keményítőt. Óvatlanul lecsapott molylepkék eltakarítására vizes vattakorongra szórd a kemé-nyítőt, és azzal dörzsöld tisztára a falat.

 

Forrás: http://365.reblog.hu