Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kukázott ételeket felhasználó étterem nyílt Bristolban

  • 2014. október 09.
  • Csilla
Szerző: 
Csilla

Ha ellátogatunk a Skipchen nevezetű étterembe Bristolban (az elnevezés az angol kukázás és konyha szó összevonásából ered), akkor mindenképpen meglepetés vár ránk. Ugyanis a menü nem előre meghatározott, hanem napról napra változik annak függvényében, hogy előző nap mit sikerül "vadásznia" a gárdának.

Az étterem különlegessége, hogy a hozzávalókat nem rendelik, hanem más éttermektől, farmokról, de a leggyakrabban a szupermarketek konténereiből gyűjtik össze. Néha adományokon keresztül is ételekhez jutnak.

Az étterem zárása után az önkéntesekből álló csapat elindul, hogy begyűjtsék a másnapi menüt. Olyan ételeket kukáznak, amelyek azért kerültek a bevásárlóközpontok konténereibe, mert már közel jártak a lejárati dátumhoz, lejártak, illetve megsérült a csomagolásuk, stb. Ezek az esetek döntő többségében teljesen érintetlenek és még ehetőek.

A Real Junk Food Project keretein belül nyílt meg az étterem Bristolban. "Az ételeket bárhonnan beszerezzük, ahol hulladékként végzik" - mondta Sam Joseph, a projek igazgatótársa. Tisztában van azzal, hogy a konténerekbe került ételek kiszedése illegális, de ő ezt tekinti helyesnek. "Ha ehető étel kerül a kukába, az helytelen. Ezen kéne változtatni. Az igazi bűncselekmény az, amit a szupermarketek művelnek, amikor ehető élelmet hajítanak ki."

Az önkéntesek megvárják, amíg az áruházak dolgozói kidobják az ételt, aztán rögtön lecsapnak rá. "Nagyon fontos számunkra a biztonság és a higiénia" - mondta Joseph. "A zsákmány rögtön a hűtőbe kerül. Sokan nem használják a lejárati dátum utáni ételeket, de mi igen." A héten találtak homárt, gorgonzola sajtot, belga csokoládét és lazacot is.

Az étterem becsületkassza alapján működik, és egy pub által felajánlott kisteremben üzemel. Minden délután fél 4-ig van nyitva, a zárás közeledtével pedig még a járókelőket is bíztatják, hogy vigyenek magukkal ételt. Semmit sem szeretnének kidobni.

Forrás: The Guardian