Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Európai Hulladékcsökkentési Hét

  • 2009. november 20.
  • szerk
Szerző: 
Perneczky László

perneczky_laszlo_120Ezt is megértük! November utolsó hetében 2000 szemléletformáló projekt és akció, 21 európai régióban, 7 nap, 1 közös cél: csökkenjen a hulladékok mennyisége! Nem, nem szelektív gyűjtés. Nem modern, csővégi "hulladékgazdálkodj okosan" játék! Megelőzés, csökkentés, „nem-termelés” – annak rendje módja szerint, ahogy azt kell!

 

Egyik ámulatból a másikba esünk. Az Európai Bizottság LIFE+ programja támogatásával megvalósul egy kezdetben három éves, hagyományteremtő nemzetközi program, ez már-már megszokott. Ami áttörésnek számít, hogy nem találtunk benne zöldremosást. Nem cél a csővégi színeskukás hulladékgyűjtögetés és "jópénzért-szállítgatás" népszerűsítése. Nem sejlik át színes külcsín mögül a hulladékégetős vagy csomagolóipar érdeke. Nem támogatják gyorséttermek és üdítőitalok, dobozgyártók és koordinálók. Mondhatnám, az Európai Hulladékcsökkentési Hét szemlélete, megközelítése és érvrendszere olyan, mintha a HuMuSz találta volna ki. Nem irigykedünk persze, sőt, örülünk és büszkék vagyunk, hogy egyre több szövetségessel jár egy rugóra az agyunk. Vajon lassan és bársonyosan elindul végre a régen várt a hulladékforradalom, nem keverednek be sorainkba haszon érdekelt ellendrukkerek, tán a csúcsáról a talpára áll a hulladék piramis és a megelőzés lesz az alap?!

 

Jean-Pierre Hannequart, az ACR+ elnöke szerint: "A hulladék megelőzés, minimalizálás, szelektív gyűjtés és ártalmatlanítás összekeveredik a fejekben. Ez a kampány mindenekelőtt a problémák gyökereit és okait, a termelési és fogyasztási szokásokat akarja átalakítani.”

November utolsó hetében 2151 önkormányzat, civil szervezet, intézmény és vállalat valósít meg személetformáló, illetve konkrétan mérhető hulladékcsökkenéssel járó eseményeket. A „központilag javasolt” üzenetek és eszközök kísértetiesen átfednek a HuMuSz Nulla Hulladék program 10 lépésével: vászonszatyor, kosár, nagy kiszerelésű és hulladékszegény csomagolás, újratöltés-visszaváltás, szemétposta letiltása, csapvíz, takarékos irodai és otthoni munka, komposztálás, ruhák és tárgyak csereberéje és ajándékozása, kölcsönzés, javítás…

Nagy szellemek, ha találkoznak, vagy tán elveszett ikertestvérek: még a derékméretét mérőszalagozó „diétázó kuka” is megjelenik náluk, meg a nullahulladékos kéz, ami náluk egy pici kukát szorongat.

A kampány jogi keretét tavaly felülvizsgált Hulladék Keretirányelv hulladék-hierarchiája – megelőzés – újrahasználat – hasznosítás – ártalmatlanítás - jelenti. Ezt 2010 végére minden tagállamnak teljesítenie kell, 2013-re pedig nemzeti hulladékmegelőzési és csökkentési programot kell elkészíteni és elindítani. (No, ez a HuMuSz-on nem múlik, négy éve elkészült és 2010-ben újragondoljuk Magyarország Hulladékmegelőzési Stratégiáját. Már ahogy a HuMuSz csinálná.)

 

Nem titkolt cél, hogy az Európai Hulladékcsökkentési Hét két-három év alatt az Európai Mobilitási Hét szintjét közelítse meg ismertségben. A november végi időzítés nem véletlen: ez a karácsonyi bevásárlási őrület előtti utolsó „nyugis hét” és évek óta most tarjuk a nemzetközi Ne Vásárolj Semmit napot is.

 

További részletek, letölthető képek, anyagok, poszterek, hulladékcsökkentő társasjáték és sok-sok hulladékcsökkentő tipp adat a www.ewwr.eu honlapon. Magyarul pedig a www.nullahulladek.hu –n.