Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Koporsó, gyászmenet, bojkott - demonstráció Szentgotthárdon

  • 2009. március 03.
  • humusz
Újabb demonstrációt tartottak a Heiligenkreuzba tervezett hulladékégetõ ellen, ezúttal Szentgotthárdon. A belvárosban egy koporsót ravataloztak fel az immár elsõfokú építési engedéllyel rendelkezõ beruházás ellenzõi szombaton.

 

A belvárosból gyászmenet indult az ipari parkba, a hulladékégető tervezett helyszínére. A tiltakozók szekéren húzták maguk után a koporsót. A menethez osztrák környezetvédők is csatlakoztak.

A rendezvényen az osztrák Zöld Párt helyi képviselője elmondta: a koporsóval nemcsak a térség turisztikai értékeit, de az osztrák-magyar barátságot is gyászolják. A Pro Natura St. Gotthard (PRONAS) Civil Összefogás elnöke pedig gazdasági lépéseket helyezett kilátásba a beruházás ellen. Soós Zoltán arról beszélt, hogy nem fogják átengedni magyar területen a szemetet szállító vonatokat, továbbá nemzetközi kampányt hirdetnek az égetőtől energiát átvenni készülő cég, és a beruházáshoz hitelt nyújtó pénzintézetek ellen. Elhangzott: ha a Négy Mancs mezőgazdasági ágazatokat tudott válságba sodorni Magyarországon, akkor ők is megtehetik ugyanezt Ausztriában.

A szentgotthárdiak a kezdetektől tiltakoznak az égetőmű ellen, mert az mindössze néhány kilométerre épülne fel a város központjától. A településen már népszavazást is tartottak, és akkor is elutasították az emberek a beruházást. Ausztriától a magyar állam hivatalosan is kérte, hogy keressen alkalmasabb helyet a hulladékégetőnek, de nemrég az építkezés elsőfokú engedélyt kapott.

Csütörtök délelőtt 150 zsáknyi füstölgő szemetet borítottak Greenpeace-aktivisták az osztrák BEGAS cég kismartoni energetikai központja elé. Ezzel az akcióval is a társaság Heiligenkreuzba tervezett szemétégetője ellen tiltakoztak.

 

Forrás: Hírszerző