Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztáló Kerület Program Budapesten

  • 2007. október 17.
  • humusz
Hosszas elõkészítés után az õsszel az önkormányzat és a SZIKE együttmûködése eredményeképpen a fõváros II. kerületében végre elindult a Komposztáló Kerület Program.

A program megvalósulása nagyrészt annak köszönhető, hogy a Környezetvédelmi és Mezőgazdasási Iroda vezetőjének, Jóvér Györgynek a személyében értő és lelkes támogatóra találtunk.
A programban jelentkezés alapján részt vehetnek egyének, családok, társasházak, iskolák, óvodák, és más közintézmények. A megvalósítás során igyekeztünk minden olyan elemet beépíteni, amelyet a siker érdekében elengedhetetlenül fontosnak tartottunk. Megfelelő hangsúlyt fektetünk például a kommunikációra: a programról, a komposztálással kapcsolatos ismeretekről rendszeresen írunk az önkormányzat lapjában: a Budai Polgárban. A kerület különböző szabadtéri rendezvényein sátrunkkal és a különböző komposztáló eszközökkel megjelenünk. Tájékoztatást adunk a programról, és egyúttal a jelentkezőket is regisztráljuk. A hozzánk fordulóknak komposztálással kapcsolatos tanácsokat adunk, ugyanakkor itt már hozzáférhetőek a program keretében kiadott kiadványaink is.
A komposztáló tartályok átvételét ismeretterjesztő előadás és komposztálási bemutató előzi meg, melyet követően a résztvevők egy használati megállapodást is aláírnak. Ebben mindkét fél, az önkormányzat és a komposztálókat átvevők legfontosabb feladatai kerültek rögzítésre.
A programban résztvevők elsősorban azt vállalják, hogy ezentúl a kuka helyett a komposztáló edényekbe teszik a komposztálható anyagokat, azaz a zöldjavakat.
A program fontos részét képezi az utógondozás, az állandó telefonos információs szolgáltatás, tanácsadás, és ha szükséges, helyszíni segítségnyújtás.
Egyik nem titkolt, kiemelt célunk a levélégetés mielőbbi betiltása. Ehhez azonban könnyen megvalósítható, hozzáférhető alternatívát kell kínálnunk. Ez pedig a Levélfüst-mentes Kerület Program keretében az igénylők rendelkezésére bocsátott, lombkomposztálásra alkalmas rácskeret.
A jelentős számú jelentkező máris igazolta azt az előzetes feltételezésünket, miszerint jól megválasztott eszközökkel, hatásos módszerekkel az úgynevezett „egyszerű állampolgárokat” is „jó útra” lehet téríteni.
Eleőd-Faludy Gabriella
komposztgazda, programvezető
Gellért Miklós
SZIKE Környezet-
és Egészségvédelmi Egyesület