Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kőből hő - az első hazai geotermikus erőmű

  • 2014. december 04.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Nagy teljesítményű geotermikus erőmű épül Battonyánál 116 millió euró befektetésből. A "Dél-alföldi EGS erőmű" projekt 39,3 millió euró uniós támogatást kapott az innovatív, megújuló energiák előállítását támogató NER300 program keretéből - jelentette be kedden délután Gajda Róbert Békés megyei kormánymegbízott a békéscsabai sajtótájékoztatón. A projektet a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt fejlesztési programnak nyilvánította, a geotermikus energiát hasznosító villamoserőmű éves szinten 12 MW áramot és 60 MW hőt termel majd. A helyben előállított energiával csökken a Dél-békési térség energiafüggősége, az olcsó energiára új mezőgazdasági és ipari vállalkozások települhetnek, közvetetten új munkahelyek létesülnek, a melléktermékként keletkező hőenergiát pedig a kertészetek és a térségi önkormányzatok közintézményei tudják hasznosítani.

Kovács Péter, az EU-FIRE ügyvezetője tájékoztatott: a beruházás a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és a Nemzetgazdasági Minisztériummal szoros együttműködésben valósul meg. A battonyai az első földhőre alapozott EGS erőmű lesz Magyarországon, az energiát nem forró termálvízből nyerik, hanem 220-240 fokos kőzetből. A hőkutakba felszíni vizet vezetnek és az így kivezetett forróvízből termelnek villamos energiát. A battonyai hátság adottságai jók a technológiához, viszonylag nem túl mélyen található forró kőzet. A magyarországi projektet az Európai Bizottság geotermikus kategóriában a legjobbnak minősítette.
Az EU-FIRE EGS Hungary tehát elnyerte a Battonya területére kiírt geotermikus koncessziós pályázatot, a konzorcium októberben aláírta a négyszáz négyzetkilométeres területen végzendő, mélyfúrásokra vonatkozó szerződést. Elkészült a projekt végrehajtási terve is; a további kutatásokra, a feltáró fúrásokra és a tározók kialakítására jelenleg zajlanak az előkészületek. A projekt várható befejezése 2018. december, az időpont egy évvel meghosszabbítható. 

A battonyaihoz hasonló kutató és szemléltető projektek jelenleg az Egyesült Államokban és Ausztráliában is zajlanak.

 

 forrás:zoldtech.hu