Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kevésbé rémes jövőkép

  • 2022. november 01.
  • Jakab János

Néhány éve a klímamodellek még azt jósolták, hogy változatlan ütemű kibocsátás mellett 4-5 fokkal emelkedhet az átlaghőmérséklet 2100-ra. 5 év után nagyjából ennek a felére, 2 – 3 fok közé csökkentek a projekciók.  A jobb kilátásokkal együtt már a 2 fokos melegedés is nagyban megnövelné az extrém időjárás gyakoriságát.

A néhány éve még apokaliptikusnak ható lehetséges jövőképek egyre kevésbé valószínű, hogy bekövetkeznek – állítja az egyik legismertebb klímaváltozással foglalkozó újságíró, David Wallace-Wells, akinek könyvéről a G7 is írt.

 

Mi történt? Évtizedek elvesztegetése után érdemi változás: a megújuló energia árának drasztikus esése, globális politikai mozgalmak és a szakpolitikák áthangolása elég volt ahhoz, hogy felére csökkenjen a várható felmelegedés mértéke.

 

Igen, de: az, hogy a legrosszabbat, mint például az emberi civilizáció végét várhatóan elkerüljük, nem jelenti azt, hogy nem fog alapjaiban megváltozni az életünk, és nem fognak százmilliók állandó szenvedésben élni.

 

Idézet: „Az emberi faj nem fog kihalni, ha 2 fok fölé megyünk, de valószínűleg lesz sok halott, nagy lesz a migráció, és sok konfliktus lesz területért és vízért” – idézi Nicholas Stern brit közgazdászt Wallace-Wells hosszú cikkében.

 

  • A jobb kilátások ellenére kiszámíthatatlan Stern szerint, hogy milyen következményei lehetnek az amazóniai esőerdő összeomlásának vagy a permafroszt és a sarkköri jég olvadásának.
  • „Most még csak 1,2 fokos felmelegedésnél állunk, de már Pakisztán harmada víz alatt van” – utalt a kiszámíthatatlanságra Olufemi O. Taiwo, aki a klímaváltozás által okozott egyenlőtlenségeket kutatja.

 

Mi következik? A jobb kilátásokkal együtt már a két fokos melegedés nagyban megnövelné az extrém időjárás gyakoriságát. Ugyanakkor a cikk alapján jó hír, hogy továbbra az emberiségen múlik, hogy mennyire fog megváltozni az éghajlat.

 

Cikk és kép forrása: greenfo.hu