Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

"Zöld hírek" Olaszországból

  • 2010. október 28.
  • Kump Edina

2010 december 13-án indul következő űrútjáraPaolo Nespoli, olasz űrhajós;

az elkövetkező 10 évben forradalmi energia szabályozási/gazdálkodási tervet szándékozik megvalósítani Róma főváros. A terv az ún. elosztott energiatermelésen alapul, amelynek lényege, hogy nem egy nagy helyi/körzeti erőmű termeli az energiát, hanem számos, a helyi lehetőségekhez alkalmazkodó, akár többfajta eredetű energia kerül szétosztása az adott körzetben;

a város új, rendszeres és kerületenként induló lomtalanítási programot indít október közepén, melynek célja a a szelektív hulladékgyűjtés eredményességének erősítése ill. harc az egyre szaporodó illegális lerakóhelyek ellen.

Ismét olasz űrprogram – 2010 december 13-án indul következő űrútjáraPaolo Nespoli, olasz űrhajós, aki 2007 októberében már űrutazást tett a Discovery fedélzetén az Európai Űrügynökséget (ESA) képviselve. Nespoli mostani 6 hónapos űrutazását a Soyuz űrhajó fedélzetén teszi meg; a Nemzetközi Űrállomáson (ISS-International Space Station) társai az orosz Dimitrij Kondratyev és a NASA űrhajósa Catherine Coleman lesznek. Nespoli programját MagISStra névre keresztelték a program hangsúlyos társadalmi irányultsága és oktatási célkitűzései kapcsán. Az olasz űrhajós közel 30 űrkísérletet ill. mérést folytat majd, ezek elsődlegesen a humán tényezőkre koncentrálnak, továbbá munkájában kiemelt szerepet kap a cseppfolyós és légnemű anyagok fizikája, speciális biológiai kísérletek, sugárzás-mérés és technológiai-alkalmazási próbák. A gyermekeket célzó nevelési programrész (Train like an Astronaut) az egészségmegőrzés és a táplálkozás témakörét érinti, emellett speciális üvegház-kísérleteket foglal magába.

A MagISStra-misszióról részletes információk szerezhetők: www.esa.int/magisstra

 


 

Fenntartható városi energiagazdálkodás, Róma város kezdeményezése – az elkövetkező 10 évben forradalmi energia szabályozási/gazdálkodási tervet szándékozik megvalósítani Róma főváros. A terv az ún. elosztott energiatermelésen alapul, amelynek lényege, hogy nem egy nagy helyi/körzeti erőmű termeli az energiát, hanem számos, a helyi lehetőségekhez alkalmazkodó, akár többfajta eredetű energia kerül szétosztása az adott körzetben. Így Róma főváros esetében új generációs (mikroturbinás) erőművek termelik majd a nap- és hőenergiát.

 

A 10 pontból álló fenntartható energiagazdálkodási terv egyik újdonsága a város területén visszanyert fa- és növényi hulladék hasznosítása. Ebben az esetben zömében a metszési fahulladék visszanyeréséről van szó. Az éves szinten 50 ezer tonnányi gally és levélnyesedék biomasszaként kerül hasznosításra 6 városi öko-centrumban a városi körgyűrű mentén. Az ötlet Jeremy Rifkin amerikai közgazdásztól származik, aki 2010. május 31-én mutatott be egy tervet (Master Plan), amely az ún. „harmadik ipari forradalom” ideológiáján alapul (lényege: az eddigiektől eltérő energia-mixen és sokkal nagyobb hatékonyságon alapuló gazdaság és társadalom). Ennek lényege a nagyvárosokban létrehozandó intelligens energia-rácsatlakozási hálózat, amelyek egyszerre begyűjtője a helyben termelt energiának, egyben a felhasználók felvevő pontja (töltőállomás). A terv az egész főváros energetikai reformját és minőségi megújítását célozza, a belváros mellett a perifériás részeket is magába foglalva. A tudományos alapon megszervezett energia-disztribúciós rendszerben az állampolgárok nem csupán felhasználók, de egyben energia-termelők is. A terv egyben a fenntartható mobilitást is célozza, a városban már meglévő 4 elektromos töltőállomás is bekapcsolódna a rendszerbe. Az új hálózat szolgálna kísérletképpen egy modern fizetésmód kikísérletezéséhez is, azaz a levett energiát vagy előrefizetett kártyával vagy közvetlenül a személyes háztartási számlával együtt egyenlítenék ki az igénybe vevők.

 

Róma város 200 elektromos töltőállomást tervez, ezek első példányait a római La Sapienza Egyetem Építész Kara közelében helyeznék el. A város energetikai terve az ún. „Smart grid” (intelligens hálózat) elvén alapul, a La Sapienza Egyetemen már kísérletképpen működik ez a rendszer, amelynek keretében 9 energia-hasznosító és töltőállomás biztosítja az energiaellátást. Ez a rendszer kerül megvalósításra a város lakókörzeteiben és ipari negyedeiben is, úgymint a Casilina körzetben a Giuliano 2 nevű lakónegyedben, ahol 2000 fő kb. 30 hektáron bekapcsolódik a városi energia-visszanyerő programba. A közvilágítás reformja is részét képezi a fenntartható energiagazdálkodási tervnek, így a közvilágításban a hagyományos lámpák helyét a napelemes forrású és a led-es világítás veszi át. 2011-től az ACEA áramszolgáltató vállalat révén kb. 15 ezer led kerül kihelyezésre a köztereken.

 

A város vezetése az energiatakarékosság mellett alapcélként tűzte ki a lakosság környezettudatos nevelését. A terv szerint a lakosság aktív részvétele nem csupán az energia elosztásban, de annak termelésében is még nagyobb társadalmi felelősségvállalást kíván meg, amely más területeken is érezhető hatással jár(hat majd), így a hulladékkezelés, a közlekedéskultúra és a városi környezet megtartása terén (pl. graffiti-problémakör, parkolási szokások, tömegközlekedési járművek használata).

 


 

Új lomtalanítási program a fővárosban – Róma városa új, rendszeres és kerületenként induló lomtalanítási programot indít október közepén. Az ingyenes és menetrendszerűen működő hulladékbegyűjtés célja a szelektív hulladékgyűjtés eredményességének erősítése ill. harc az egyre szaporodó illegális lerakóhelyek ellen. A fővárosi önkormányzat környezetvédelemért felelős ügyosztálya (Assessorato all’Ambiente) és az AMA (Fővárosi Köztisztasági Hivatal) megállapodása alapján már nem csupán hétvégeken, de hétközben is jól összehangolt menetrend szerint - a főváros összesen 184 közterén közel 400 alkalommal - adódik lehetőség az állampolgároknak, hogy nagy terjedelmű használati tárgyaiktól, bútoraiktól stb. megszabaduljanak. Az összesen 34 speciális hulladékbegyűjtő jármű kizárólag lakossági (nagy)hulladékot gyűjt be, ebbe a kategóriába tartoznak elsődlegesen a bútorok, szaniterek vagy az elektromos háztartási gépek. Egy-egy állampolgár maximum 3 darabot adhat át a köztisztasági alkalmazottaknak, akik viszont nem vehetik át pl. a háztartási olajat, építési hulladékot, a kerti nyesedéket vagy a más úton begyűjtendő veszélyes hulladékot (pl. használt alkáli elemek vagy lejárt szavatosságú gyógyszerek). A kezdeményezésről ingyenes kis füzetben tájékoztatta az önkormányzat a városlakókat, emellett a begyűjtés helyéről és időpontjáról érdeklődni lehet a Campidoglio (fővárosi önkormányzat) call center-ében és az alábbi honlapon: www.amaroma.it

 

A rendszeres lomtalanítási kezdeményezés összecseng az önkormányzat korábban indított „A kerület, ahol laksz nem szemétlerakó” elnevezésű programjával, amelynek keretében már 11 ingyenes lom-átvevőhely működik a hét 7 napján a fővárosban, illetve munkanapokon igénybe vehető a térítéses elszállítás. Ezek eredményeként 2010 első félévében már 2.770 to lakossági hulladékot gyűjtöttek be.