Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Válogatósak

  • 2010. november 16.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A Medián nyáron készült vizsgálata szerint minden második budapesti felnőtt már szelektíven gyűjti a szemetet, a gyerekek pedig még jobban ösztönzik a környezettudatosságot.

A budapestiek valamivel több mint fele mondja azt magáról, hogy szelektíven gyűjti a szemetet, bár ez valószínűleg inkább csak azt jelenti, hogy legalább egyféle dolgot el szokott vinni a szelektív szemétgyűjtőbe. A környezettudatos hulladékgyűjtés láthatóan leginkább az életkor függvénye: a 60 évesek és idősebbek 45 százaléka is szokott szelektív szemetet vinni a megfelelő gyűjtőbe, de a leginkább azok tesznek így, akik fiatalok vagy fiatalokkal együtt élő szülők. Sok családban a gyereknevelés során lesznek sokkal környezettudatosabbak a szülők is a gyerek miatt (1. ábra), de lényeges a háztartás jövedelmi helyzete is. Akiknek ugyanis kedvezőbb az egy főre jutó havi bevétel szerinti helyzetük, azok elvileg többet is fogyasztanak, de a szelektálás is jellemzőbb rájuk. Bár e két dolog valószínűleg a magasabb iskolázottsággal függ össze, azaz a képzettebbek jobban keresnek, és ettől függetlenül nagyobb gondot fordítanak a mostanra divatossá vált környezetvédelemre.
 
Lakóhely szerint a panellakásban élők járnak élen a szemétválogatásban, de az is igaz, hogy a kisebb helyen sok embert összegyűjtő lakótelepek közelében gyakrabban szokott szelektív hulladékgyűjtő lenni a közelben, míg a társasházak lakóinak sokszor messzebbre is el kell gyalogolniuk, amíg gyűjtőhelyet, illetve még meg nem telt gyűjtőhelyet találnak.
 
Az egyes városrészek közti legnagyobb eltérést az okozza, hogy a bel-budaiak között a többieknél jóval kevesebben vannak, akik szelektíven gyűjtik a hulladékot. Ugyanakkor az is igaz, hogy például a pesti belvárosban általában kevesebbet kell gyalogolni a gyűjtőpontokig, és ha véletlenül tele lenne, közelebb van a következő, míg Budán sokszor nagyobb távolságra vannak egymástól. A legszorgalmasabban egyébként a pesti külső kerületekben élők válogatják a háztartási hulladékokat (2. ábra).
 
A legtöbben, számszerűen a szelektálók 90 százaléka és a teljes budapesti népesség fele a csomagolóanyagok miatt a háztartásokban leggyakrabban és legnagyobb arányban keletkező műanyag szemetet viszik el a szelektív gyűjtőbe. Közel ilyen arányban, de valamivel kevesebben gyűjtik szelektíven a papírt. Az üveg szelektálásában jelentősen le van ugyan maradva Magyarország, még az uniós átlag felét sem éri el, a budapestiek közül minden harmadik, a szelektálóknak pedig a kétharmada válogatja otthon külön az üvegeket. A legkevésbé pedig a fémet, ezt a szelektálóknak is kevesebb mint fele viszi el a gyűjtőhelyre (3. ábra).
 
A megkérdezetteket otthonukban keresték fel a Medián kérdező biztosai 2010. június 3-a és 20-a között, véletlen sétás módszerrel haladva. A kutatás során 3000 budapesti felnőtt megkérdezésére került sor, válaszaikat a Medián kutatói nem, életkor és iskolázottság szerint utólag súlyozták. Így a felmérés eredményei jól tükrözik a budapesti felnőtt népesség véleményét. A közölt adatok hibahatára +/- 1-3 százalék.