Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Átadták a Környezeti Megtakarítás 2010 Díjakat

  • 2010. október 28.
  • Kump Edina

A KÖVET Egyesület 2010-ben kilencedik alkalommal hirdette meg Környezeti Megtakarítás Díj programját, amelyre környezeti és gazdasági hasznot egyaránt hozó intézkedésekkel lehetett nevezni. A felhívásra idén 16 környezetvédelmi intézkedés érkezett 4 vállalat esettanulmányában. A KÖVET Elnökségéből álló szakmai zsűri három kategóriában hirdetett győztest, a díjakat a nyertesek ünnepélyes keretek között a KÖVET Jövőképlet című konferenciáján, október 14-én Dr. Majó Zoltántól, a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjának fejlesztési igazgatójától vehették át.


   

Az Ablakon Bedobott Pénz program a KÖVET Egyesület egyik legsikeresebb kezdeményezése. Kilenc év alatt 81 szervezet 386 beruházását, vagy beruházást nem igénylő fejlesztését gyűjtötték össze, melyek összesen 23,5 milliárd forint megtakarítást hoztak.

Emellett a környezetvédelmi intézkedések során a cégek:

  • megtakarítottak évente 658 ezer liter üzemanyagot, amellyel 3916 db átlagos fogyasztású gépkocsi elmehetne Budapestről Brüsszelbe és vissza,
  • megspóroltak 751 GWh villamos energiát, amely 376 ezer, lakótelepen élő család átlagos éves villamosenergia-igénye,
  • a hulladékgazdálkodási rendszerek fejlesztése és az anyagfelhasználás tökéletesítése eredményeként 639 ezer tonnával kevesebb nem veszélyes és 61 ezer tonnával kevesebb veszélyes hulladékot termeltek,
  • valamint 55 millió m3 földgázt takarítottak meg.

Az Ablakon Bedobott Pénz program esettanulmányai a KÖVET Egyesület által szerkesztett Lépések… című szaklap 2010 őszi, jubileumi különkiadásában találhatóak meg, a korábbi intézkedések pedig letölthetőek a program honlapjáról, a www.ablakonbedobottpenz.hu címről.

A konferencia ideje alatt, a vörösiszap-katasztrófa károsultjai számára összegyűjtött pénzadomány összegét az Egyesület – lehetősége határáig – saját forrásából megduplázza. Ezen felül a KÖVET 15 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepi gálavacsorát az eredeti tervekhez képest szerényebb körülmények között rendezték meg, és az így megtakarított több mint 300 ezer forintot szintén segélyezésre fordították. Az összegyűjtött adományokat az Egyesület a Magyar Katolikus Karitász közvetítésével juttatja el a rászorulókhoz. „Mint a környezettudatos és felelős vállalatok fóruma, egyúttal arra buzdítjuk valamennyi tagvállalatunkat, hogy szintén küldjenek adományokat a szerencsétlenség elszenvedőinek!” – hívta fel a figyelmet Bodroghelyi Csaba a KÖVET ügyvezető igazgatója.