Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ökofitnesz: környezettudatos online játék és közösség

  • 2011. január 14.
  • Molnár András

A www.okofitnesz.hu-n és a Facebookon elérhető Ökofitnesz program egyszerű, játékos és könnyed formában segíti az egyéneket és csapatokat abban, hogy környezetkímélőbb életmódot folytathassanak. A TVE választása azért esett erre a kommunikációs csatornára, mert a lehető legegyszerűbb és legpraktikusabb formában kíván segítséget nyújtani azoknak, akik szeretnének ökológiailag is fittebbek lenni, illetve szeretnék ebbe barátaikat, ismerőseiket is bevonni. Ujhelyi Katalin, a TVE projektvezetője elmondta, olyan helyet szeretnének teremteni az interneten, ahol az emberek érezhetik egyéni jótetteik közösségi erejét, megoszthatják ötleteiket és jól érzik magukat miközben komoly és fontos dolgokkal foglalkoznak.

Az online játék felhasználói 75 különféle kihívás közül válogathatnak életmódjuk megreformálásához. Vannak kifejezetten „zöld” kihívások (pl. „jövő héten kipróbálom, hogy ecettel takarítok”; „ezen a héten legalább egyszer bringával megyek munkába/suliba”) és „közösségi” kihívások (pl. „ebben a hónapban minden héten egyszer sportolni fogok” vagy „bemutatkozom egy szomszédomnak, akit még nem ismerek”) is. A kihívások teljesítésével az Ökofitnesz kiszámolja és nyilvántartja azt is, hogy döntéseinknek köszönhetően mennyi szén-dioxid kibocsátását előztük meg, vagy mennyi ivóvizet, illetve elektromos áramot spóroltunk meg.


A játék mozzanatain keresztül kézzelfoghatóbbá válik a felhasználók számára, hogy a vállalásaik révén milyen hatékonysággal védik környezetüket. Az eredményeket nem csak az egyéni résztvevők szintjén, hanem a csapatok és a teljes Ökofitnesz közösség szintjén is méri a program.