Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elfolyt milliárdok, offshore cégek – lehetne semlegesíteni a vörösiszapot

  • 2010. október 16.
  • graczek

Több milliárd forint folyt már el a magyar vörösiszap-temetők ártalmatlanítására. A legnagyobb tározó, az almásfüzitői rekultivációját egy olyan cég végzi évek óta, amelynek tulajdonosa Cipruson van bejegyezve. Az offshore-kapcsolat mellett az is érdekes, hogy a Tatai Környezetvédelmi cég egy másik helyen, Balatonfűzfőn közösen működtetett eddig hulladékégetőt a Mal Zrt. egyik résztulajdonosával, Bakonyi Árpáddal.

A Mal Zrt. budapesti irodája előtt mutatta be Puskás Ferenc, hogy Kínában és Indiában mire használják fel a vörösiszapot: téglákat készítenek belőle. A 74 éves tudós is kidolgozott egy eljárást, amellyel helyben termőfölddé lehet változtatni a veszélyes hulladékot, s nem kell tározókba szállítani. Puskás Ferencet egyébként 13 évvel ezelőtt Ajka városa is fölkérte egy rekultivációs tanulmány megírására, de a munkát végül nem használták fel.

Almásfüzitőn is más módszert alkalmaznak, itt 1997-ben állt le a timföldgyártás. A rekultivációt évek óta végző Tatai Környezetvédelmi Zrt. igazgatója, Farkas Béla szerint szivárgás még itt is előfordulhat, pedig a tározó fala masszívabb, mint az ajkaié.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. tulajdonosa a ciprusi Nicosiában van bejegyezve. Az offshore hátterű cég egyébként nemrég terjeszkedett Magyarországon: bevásárolta magát az állami tulajdonú Nitrokémia Zrt. egykori veszélyeshulladék-égetőjébe. Abba a hulladékégetőbe, amelynek egyik telephelyén idén júliusban vegyi anyagokat tartalmazó hordók robbantak be. A Nitrokémia vezérigazgatója 2002-től 2010 októberéig Bakonyi Árpád, a Mal Zrt. résztulajdonosa volt. Az ő fiát gyanúsítják vezérigazgatóként az ajkai környezetszennyezés és közveszélyokozás gondatlan előidézésével.

A Nitrokémia-üzletbe egyébként Bakonyi Árpád a Mal Zrt. másik tulajdonosát is bevette. A 23,5 milliárdos vagyonával Magyarország 21. leggazdagabb embere, Tolnay Lajos is érdekelt a hulladékégetéssel, valamint lőszer- és festékgyártással foglalkozó balatonfűzfői gyárban.

Forrás: Hír TV