Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Drágaság gátolja a bio piac fejlődését

  • 2010. augusztus 31.
  • Molnár András

Csak minden nyolcadik magyar vásárol bio terméket - állapította meg a Nielsen kutatása. Aki ilyen terméket vásárol, azt mondja: a bio egészségesebb, másrészt az ilyen termékkel elkerülhetők a növényvédő szerek és más mérgek szervezetbe jutása. Ezen felül azonban hazánkban is, más országokban is sokan túl drágának tartják a bio termékeket. 

Bio terméket minden nyolcadik magyar fogyasztó (13 százalék) szokott vásárolni, míg Európában átlagosan minden harmadik (35 százalék). A vásárlók zöme a bio termékeket egészségesebbnek tartja. Aki nem vásárol, az azt mondja hazánkban és másutt is, hogy túl drágák a bio termékek. Többek között ezt tárta fel a Nielsen piackutató vállalat 54 országban, köztük Magyarországon végzett felmérése. 

Bio termékeket kisebb-nagyobb rendszerességgel vásárlók aránya néhány európai országban (%) - diagram

A megkérdezett magyar bio-vásárlók 84 százalékának az a véleménye, hogy a bio termékek egészségesebbek, 70 százalékuk úgy tartja, hogy bio élelmiszerrel elkerüli a növényvédő szereket és más mérgeket. A megkérdezettek 22 százaléka nem hiszi viszont - hasonlóan az európai átlaghoz -, hogy a bio termékek finomabbak lennének. A magyarok 25 százaléka nem jut el olyan üzletbe, ahol bio-terméket árusítanak (európai szinten ez a fogyasztók 12 százalékára igaz).

A bio termékek a magyar válaszadók többsége szerint mentesek a génmódosítástól (53 százalék); termelésük kedvezőbb a környezet számára (48); vásárlásukkal is segítik a kistermelőket és a vidéki településeket (44), helyes magatartásnak látszik (31); a bio élelmiszerek táplálóbbak (31); jobban ízlenek (25); "helytelenítem a modern mezőgazdasági termelési módszereket" (11).

A fenti magyarországi sorrend eléggé hasonlít az európai átlaghoz. Földrészünkön a megkérdezettek elsősorban szintén azért vesznek bio terméket, mert egészségesebb (átlagosan 67 százalék). Utána következik a növényvédő szerek és mérgek elkerülése (55), majd negyedik helyen a bio-termelés előnyös volta a környezet szempontjából (52). Más országokban a génmódosítást kevésbé veszik figyelembe, mint nálunk.

A vizsgált 28 európai ország válaszadóit nem mindenhol az ösztönzi legjobban bio árucikkek vásárlására, hogy egészségesebbek. Az osztrákok és svájciak számára a bio termék fogyasztásának fő oka, hogy így támogatják a kistermelőket és a vidéki településeket. A legtöbb finn, holland, norvég és svéd a bio-termelés környezetkímélő hatását említette. Legnagyobb mértékben a növényvédő szerek és más mérgek elkerülése vezérli a briteket, dánokat és németeket.

Mi a fő ok, amiért ön bio terméket vásárol? A kisebb-nagyobb rendszerességgel vásárló válaszadók százalékában. - diagram 

Azok közül, akik nem vásárolnak bio-terméket, 78 százalék mondja, hogy túl drága. Fő okként mindegyik vizsgált országban a magas árral indokolják tartózkodásukat a válaszadók. 

 

forrás: marketinfo.hu