Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bóbita, Bóbita táncol…

  • 2010. augusztus 30.
  • Molnár András
Szerző: 
Molnár András

A nyáron két új Zöld Óvodával gazdagodott Magyarország: Gödöllőn 500 millió forintos beruházás keretében épült új ovi, míg Törökbálinton 250 millió forintból adtak át új épületrészt. Mindkét épületben találkozhatunk modern energia- és erőforrástakarékos megoldással, és a beruházások során az egészséges környezet biztosítása is komoly hangsúlyt kapott.

"Az új óvodával Gödöllő egy lépéssel közelebb került az "ökovárossá" váláshoz." - mondta Kovács Zsolt, a VÁTI Nonprofit Kft. fejlesztési programokkal foglalkozó üzletágának igazgatóhelyettese, mikor az Uniós forrásból megvalósuló projektet méltatta. A munkálatok során két, 100-100 óvodást ellátó egységet alakítottak ki, amelyek önálló működésre egymás zavarása nélkül is képesek. Az óvodában zöld megoldások tárházát találjuk: a természetes világításra való támaszkodástól és az üzemidőn kívül a lakosság számára is látogatható sportteremtől kezdve a zöldtetőig számtalan példamutató, megvalósult alternatívát láthatunk. Az óvoda működésében az erőforrás takarékosság kapott hangsúlyt: a fokozott hatékonyságú hőszigetelés a fűtési energián, a nagyméretű ablakok a világítási energián tesznek lehetővé megtakarítást, sőt a WC-öblítéséhez csapadékvízt használnak, így a víz fogyasztást is alacsonyabb lehet egy átlagos óvodánál. Ha mindez még nem lenne elég, a zöld tető mellett napkollektorokat is találunk, és természetesen a csemeték az oviban is találkozhatnak a szelektív kukákkal. Reméljük az új épületben a környezeti nevelés is hasonló hatékonysággal és előremutató eszközökkel valósul majd meg, mint a kivitelezés.

Óvoda a kispatak mellett

Egy másik projekt keretében olyan új óvodarész született Törökbálinton, amely nemcsak a kapacitás- és férőhelyhiány okozta égető szükséget orvosolta, de modern környezetet teremtett a legkisebbek számára, ahol biztonságban és egyenlő esélyekkel fejlődhetnek. Az "új" ovi gyönyörű zöld környezetben született meg, van itt kispatak, kert gyümölcsfákkal, madáretetővel és persze biciklitároló, szelektív hulladékgyűjtő is a környezettudatosság jegyében.

Mindegyik csoportszoba rendelkezik terasszal és közvetlenül megközelíthető a parányi termekből a picik számára kényelmes mosdó blokk. Az építkezésnél arra is ügyeltek, hogy környezetbarát alapanyagokat és technológiákat használjanak ötvözve a legmodernebb módszerekkel. Például az itt is megvalósult zöldtetős terepépítmény nemcsak szépen illeszkedik a környezetbe, de jótékony hatással van az épület hőháztartására is. A projekt keretében hangsúlyt fektettek a szemléletváltásra is: a multikulturális környezetben szükségesnek látszó kompetencia-alapú képzés (főleg nyelvi és művészeti területeken) reméljük nem hanyagolja majd a környezeti kérdéseket is.