Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Humusz a műanyagszennyezés ellen

  • 2018. február 06.
  • Csilla

A #BreakFreeFromPlastic elnevezésű világszintű, nemzetközi mozgalomhoz csatlakozott a Humusz. Fő üzenete: mondjuk nemet az egyszer használatos műanyagokra, és keressük közösen az alternatívákat!

Mint azt bizonyára tudjátok, a Humusz szinte a kezdetektől fogva tagja több nemzetközi szervezetnek is (pl. GAIA, Zero Waste Europe, European Environmental Bureau). A kapcsolatrendszer célja, hogy jó gyakorlatokat tanuljunk egymástól, szakmai anyagokhoz jussunk hozzá, amiket aztán fel tudunk használni tevékenységünk során.

 

A jövőben egyre több olyan tartalommal találkozhattok majd a Humusz honlapján, Facebook oldalán és Instagram profilján, ami a műanyagszennyezéssel és/vagy a műanyagtól való elszakadással foglalkozik. Ne maradjatok le róla, kövessetek minket!

 

A Break Free From Plastic mozgalom 2016-ban indult válaszul a globális műanyagszennyezés problémájára. Célja nem csupán a figyelemfelkeltés, de valós megoldások keresésése is. A Humusznál mi is abban hiszünk, hogy a problémát nem cső-végi megoldásokkal (pl. hulladékégetés) fogjuk megoldani, hanem több szereplő aktív munkája kell hozzá, hogy 

1. csökkentsük a műanyagtermelést, főleg az egyszer használatos csomagolások terén, és azt megfelelően kezeljük,

2. a műanyagokban ne lehessenek az egészségre ártalmas anyagok.

Fontos szereplőknek tartjuk a döntéshozók és gyártók mellett a lakosokat is, hiszen döntéseinkkel befolyásoljuk a dolgok alakulását (ez így van!).

A Humusz közreműködésével decemberben Budapesten volt egy nemzetközi találkozó, ahol műanyagszennyezés ellen elhivatott közép-kelet-európai civil szervezetek először találkoztak és csatlkoztak a mozgalomhoz.

Break Free From Plastic CEE