Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékégető adó Svédországban

  • 2006. október 03.
  • humusz
tax_400Ausztria, Dánia, Hollandia, Norvégia, és Belgium Flamand része után Svédországban is bevezették a hulladékégetõ adót, amelynek fõ célja, az újrahasznosítás ösztönzése az égetéssel szemben.
A svéd kormány már évek óta tervezte az új adó bevezetését, amely most lépett hatályba. Az égetőknek, 94 svéd koronát (mintegy 3000 forintot) kell fizetniük, az elégetett hulladékok minden egyes tonnája után. Ha az égető nem termel energiát a hulladék elégetéséből, akkor ez a szám 444 svéd koronára emelkedik, amely mintegy 13 ezer forintnak felel meg.


Az égetős ipar erősen kritizálta az új adónemet, rossz ötlenek nevezve azt. A svéd környezetvédelmi miniszter visszautasította a kritikát és elmondta hogy az adó bevezetésével az a fő céljuk, hogy a hulladékáramot inkább az újrahasznosítás irányába tereljék és ne az égetés felé. Elmondta azt is, hogy az adó egyelőre csak a lakossági hulladék égetésére vonatkozik, de a közeljövőben kiterjesztik azt a kórházi és veszélyes hulladékra is.


Az Európában terjedő égetési adó megkérdőjelezi a Magyarországon működő és tervezett égetők rentábilitását is. A rákospalotai égetőnek egy ilyen adónem bevezetése több mint egymilliárd forintos pluszkiadást jelente és a tervezett regionális műveknek is negyedmilliárdos plusz kiadással kellene számolnia, ha az Európában terjedő új adófajta Magyarországon is meghonosodna.


Forrás: International WasteNews (4/2006)