Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hová kerülnek az e-hulladékok?

  • 2013. április 23.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Kiábrándító látvány, amikor a családi kirándulás során – akár a közelgő Föld Napján - rozsdás mosógép-dobbal, kibelezett hűtőgéppel vagy összetört monitorokkal találkozunk az erdőben. Időnként még a városok utcáin is láthatóak a kukák mellé helyezett kidobott elektromos termékek, azaz e-hulladékok. Tényleg ez a sorsuk régi berendezéseinknek?

CECED Magyarország Egyesülés megbízásából a GFK Hungária Kft. az év elején arra kereste a választ, hogy az új elektromos készüléket vásárlók mit tesznek a régi masinával.

A még működő, de feleslegessé vált régi háztartási gépét a tulajdonosok 35%-a egy barátnak vagy családtagnak adja. Ez az arány még magasabb Magyarország dél-keleti régiójában: itt 40% dönt az ajándékozás mellett. A felmérés jól alátámasztotta ezt a szokásunkat: tipikus magatartás hazánkban, hogy szeretünk ragaszkodni a régi masinákhoz. „Jó lesz az még a nagyinak vagy a nyaralóban...” Nem árt ugyanakkor arra is figyelni, hogy az öreg gépek jóval több energiát használnak, mint korszerű, új társaik.

A háztartások 27%-a a régi masinát visszaadja a boltnak, ahol az új készüléket megveszi. Erre a vásárlóknak 2004. október 8-a óta van lehetőségük, azóta írja elő jogszabály azt, hogy a kereskedő köteles visszavenni az azonos használati célú régi készüléket az új vásárlásakor, mindezt ráadásul ingyenesen. Budapesten a vásárlók 38%-a él ezzel a lehetősséggel.

A vásárlók 15%-a (a fővárosban 18%-a) – a régi, még működő készüléket eladja valamely internetes portálon (pl. Vatera, Jófogás). Az internet szerepének növekedésével várhatóan ez a megoldás egyre népszerűbb lesz a jövőben.
Sokan várnak a lomtalanításig: a háztartások 9%-a lomtalanításkor teszi ki az utcára a régi berendezést. Az ország dél-nyugati régiójában még többen választják ezt a lehetőséget (12%), Budapesten viszont kevesebben teszik az utcára a régi gépeket (7%). Sajnos még mindig kevesen tudják, hogy az e-hulladék veszélyes hulladék, és nem szabad kitenni az utcára. A lomtalanítás idején erre külön lehetőséget kínál a közterület-fenntartó.

Átlagosan a háztartások 8%-a viszi hulladékudvarba az e-hulladékot. Ez az arány Budapesten a legalacsonyabb, mindössze az emberek 3%-a él ezzel a lehetőséggel, viszont az ország dél-nyugati régiójában 13% választja ezt a megoldást.

Azt csak remélni tudjuk, hogy az 5% „egyéb” választ adó háztartás nem az erdőben vagy a patakparton szabadul meg a régi, feleslegessé vált masináktól. Az e-hulladék veszélyes hulladék: ne tegyük a kukába (a kommunális hulladékgyűjtőbe) se. Ha új készüléket veszünk, éljünk a lehetőséggel, hogy a kereskedő ingyen visszaveszi tőlünk. Ha csak egyszerűen meg szeretnénk tőle szabadulni, akkor keressük meg a legközelebbi hulladékudvart, ahol leadhatjuk. Lomtalanításkor pedig tájékozódjunk, hogy hol és mikor adhatjuk le kiszolgált berendezéseinket, de ne tegyük ki őket az utcára.

Hová kerülnek az e-hulladékok?

Miért veszélyes az e-hulladék?

Az elektronikai berendezések – kisebb vagy nagyobb mértékben – tartalmaznak olyan anyagokat, melyek az általános hulladékkezelési gyakorlatok során szennyezhetik a környezetet (pl. lerakás vagy a kommunális hulladékkal együtt a szeméttelepen gyűjtés esetén akár esővíz, akár más hulladékkal, vegyszerrel érintkezés hatására kioldódnak a berendezésből és bekerülnek a talajba, szennyezik a talajvizet, vagy égetés esetén a mérgező gázok a levegőbe kerülnek). Ezért ezek a berendezések speciális gyűjtést és kezelést - bontást, ártalmatlanítást – igényelnek. Különösen veszélyesek például a régi, még freont tartalmazó hűtőgépek, valamint a képcsöves berendezések: a tévé vagy számítógép monitorok. Még akkor is, ha a manapság piacra kerülő berendezések – köszönhetően a technikai fejlődésnek és a jogi szabályozásnak – lényegesen kevesebb veszélyes anyagot tartalmaznak, mint a régiek- fontos, hogy ne tegyük őket a kukába, az utcára vagy a természetbe. 
Nem beszélve arról, hogy szakszerű feldolgozás esetén a berendezések 75%-ban újrahasznosítható anyagokat tartalmaznak, s az újrahasznosított anyagok használata az új gyártási folyamatok során jelentős energia-megtakarítással jár.

A kereskedő visszavételi kötelezettsége


2004. október 8-a óta, azaz amióta hatályba lépett az e-hulladékok visszavételéről szóló szabályozás, a kereskedő köteles ingyenesen visszavenni új készülék eladásakor a vásárló által felajánlott, az új készülékkel azonos használati célú régi berendezést. Mindezt ráadásul ingyenesen, tehát pénzt a visszavételért nem kérhet. Még akkor sem, a régi gépet az új gép házhozszállításakor kéri a vásárló, hogy szállítsa el tőle a kereskedő. Ebben az esetben is köteles a bolt ingyenesen gondoskodni arról, hogy a régi hűtőt, mosógépet és egyéb nagygépet elszállítsa a vásárló lakásából.
Fontos azt is tudni, hogy az elmúlt években kialakult gyakorlat szerint a nagyobb áruházakban sokszor akkor is bedobhatjuk a kihelyezett gyűjtőládákba a feleslegessé vált kisméretű elektromos gépeinket (pl. hajszárító, fényképező), ha nem veszünk újat. A legújabb uniós szabályozás szerint (melyet a tagállamoknak, így hazánknak is, 2014. február 14-ig kell átültetni) ezt a lehetőséget a kereskedőknek kötelezően biztosítaniuk kell majd a kisméretű készülékek esetében, vásárlás nélkül is.

Forrás: Greenfo