Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hordanád a hulladékodat?

  • 2017. február 24.
  • PKata

trashmanRob Greenfield harminc napra mozgó szemétkupaccá változott, de célja nemes. Ezzel az akcióval akarja az átlagember képébe vágni saját szemetét, a jó esetben kukában, rossz esetben út szélén elhagyva gyűlő borzasztó mennyiségű vackot. 

Rob amúgy a zéró hulladék jegyében éli mindennapjait, de a kísérlet idejére egy hónapig az amerikai átlag egy havi szemetével körülvéve hajtotta a mókuskereket. Hatvan kilónyi felesleget cipelt magával, amit továbbgondolva akár hájként is elképzelhetünk, de a kóros elhízás már más problémakör. 

Szemétember küldetése nemes, üzenete pedig érthető. Csak pár életmódbeli változtatás kell, és megszabadulhatunk az amúgy láthatatlan kupac hulladéktól. 

Rob nem mellesleg mindent átgondolt, szemétturnéja alaposan megtervezett, az étkezési hulladékot otthon gyűjti, méri, majd száraz jéggel helyettesíti a ruhában, hogy azért az előadást hallgató gyerekeket megkímélje az erjedő banánhéjak szagától. 

 

Trashman négy tippje a hulladékcsökkentéshez

Egyszerű apróságok ezek, amit bárki elkezdhet, aki erőt érez magában pár sokszor használható eszközt magával hordani. 

- Eldobható szatyor helyett valami tartósabb darab, magába visszagyűrhető gombóc szatyor, de az igazi hardcore piacra járó arcok a jó öreg csíkos típussal is nekifeszülhetnek a napnak.

- Saját pohár-saját palack. Az önkiszolgáló gyorséttermekben megoldható, hogy papírpohár helyett a saját kis kancsónkat tartsuk a menü mellé mért nedűért,  a saját kulacs pedig kiváltja a rengeteg félliteres PET-palackot. 

- Tányér és evőeszköz. Ezzel is a gyorsétteremeknél, street food büfékben próbálkozhatunk, egy fiatalos falatozóban biztos nem utasítják vissza ezt a haladó, zöld gondolatot.

- Rongyzsepi, kendő. Igen, hordd magadnál a taknyod, töröld saját kendőbe a bajszod, kezed, ezzel igen sok papír felhasználása válik feleslegessé.