Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hetente újratermelődik a szemét az utak mentén

  • 2017. február 20.
  • PKata

útmenti szemetHetente újratermelődik az illegálisan lerakott hulladék a baranyai utak menték, erdőkben és még a települések belterületi szakaszain is. Sem az önkormányzati törvényekbe foglalt bírságok, sem az eltávolításukat célzó közfoglalkoztatási programok nem tudnak hosszú távon eredményesek lenni.

Az illegális hulladéklerakás ma az egyik legsúlyosabb környezeti probléma, meggyűlik vele a megyében tevékenykedő önkormányzatok, gazdálkodók, erdő- és kerttulajdonosok baja. Kirándulók, kocogók, túrázók és kutyasétáltatók szembesülnek szinte nap mint nap súlyos környezetszennyező és mellbevágó látvánnyal.

Az illegális lerakókban a zöldhulladéktól kezdve a nagy kupac pénztárgépig mindent találhatunk: mosógépet, hűtőt, régi paplanokat, ruhákat, építési törmeléket, monitort, akkumulátort, autógumit, heverőket és gyakran kommunális hulladékot.

 

Napi szintű probléma

A Mecsekerdő Zrt. szakemberei folyamatosan jelen vannak a baranyai erdőterületeken és tapasztalják, hogy milyen nagy mértéket ölt az emberek felelőtlen viselkedése. A probléma napi szintűvé vált napjainkra. Itt azonban ma már nem csak erdőlátogatókról beszélünk, mert az illegális szemetelők egy része csak addig tartózkodik az erdőben, amíg ledobálja az utánfutóról a hulladékát.

– A forgalmasabb közlekedési utak mellett szinte havonta gyűjtjük a szemetet, ennyi idő alatt keletkezik újra az előző mennyiség – tájékoztatott Szauer Melinda kommunikációs vezető, aki rámutatott az állandó „randihelyeken” a gyakoribb gyűjtés fontosságára. – A kisebb tételt kitevő, erdőjáró turisták után keletkező szemét heti rendszerességgel megjelenik. Ez nem okoz meglepetést számunkra, jól tervezhető a begyűjtése, ugyanakkor óriási energiákat emészt fel.

Hozzátette: az illegális szemétlerakók rendszertelenül, de időről időre feltelnek. Ezek a gépkocsival jól megközelíthető helyeken, bekötőutak mentén találhatóak. A Mecsekerdő Zrt. több szinten kezeli a problémát: szemléletformálással, közfoglalkoztatási programmal, aktív személyzettel és országos kampányokkal.

 

Hatósági eljárást indíthatnak

A köztisztaság fenntartásáról szóló önkormányzati rendelet számos köztisztasági előírást tartalmaz, de a kérdéskörre nemcsak e jogszabály vonatkozik, hanem a hulladékról szóló törvény is, ami általános jelleggel tiltja a hulladéknak ingatlanon jogszerűtlenül történő elhagyását, elhelyezését.

– Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a város számos pontján hagynak el jogsértő módon hulladékot, különösen az üresen álló, nem frekventált helyeken lévő ingatlanokon – válaszolt kérdésünkre a Pécsi Városháza. – Az is jól megfigyelhető, hogy egyes bontási munkálatokat végzők, a hulladéklerakási díjfizetés elkerülése végett, építési-bontási hulladékot is leraknak üres ingatlanokra, vagyis nemcsak a kommunális hulladéklerakás jelent problémát.

A városháza az elhagyott hulladék észlelése, vagy amiatt érkező bejelentés alapján hatósági eljárást indíthat, ennek során kötelezni lehet a hulladék tulajdonosát, korábbi birtokosát, illetve e személy ismeretlen volta esetén az ingatlan használóját a hulladék elszállítására. A kötelezésben foglaltak nem teljesítése esetén pedig bírságot szabhatnak ki.

 

A hulladéklerakót is választhatnák

Rendszeresen találkozhatunk az illegális lerakók problémájával Szigetváron is. Sajnálatos módon a jelenség a város több pontjára is visszatérően jellemző, általában azokra a részekre, ahol nincs nagy forgalom és megközelíthető kocsival, utánfutóval. Frekventáltnak számít a vár nyugati része és KRESZ-park körüli terület. Bein Mihály, a Kisváros Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: zömében a vár környéki erdőkben és természetvédelmi helyeken termelődik újra szinte hetente az illegálisan kirakott szemét, és a szemetelőket sajnos nagyon nehéz tetten érni, így a büntetés is kétséges. A felderítési munkába a közterület-felügyelet munkatársai, a rendőrség és önkormányzati dolgozók is bekapcsolódnak. Hozzátette: sokan nem tudják, de Szigetváron van egy hulladéklerakó udvar, ahová számos hulladékfajtát be lehet vinni, ráadásul térítésmentesen.

 

Forrás: http://www.bama.hu