Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Helyi orvosok tiltakozása a Holcim tervezett cementgyára ellen

  • 2006. március 31.
  • humusz
„Tiltakozunk a gyár felépítése ellen, nem hagyjuk, hogy az emberek egészsége, és gyermekeink épsége veszélybe kerüljön, mert tagadhatatlan a gyár üzemeltetsése ezt vonná maga után" - szól az a helyi orvosok által megfogalmazott állásfoglalás, mely a Holcim Cementgyár tervezett építése kapcsán készült Nyergesújfalun.
Az állásfoglaláshoz a táti gyerek és háziorvosok, védőnők és aszzisztnesek zöme csatlakozott, míg a többi érintett településről jelképesen egy-egy orvos csatlakozott a felhíváshoz. Így Esztergomban a tüdőgyógyász főorvos, Tokodaltáron, Mogyorósbányán a gyerekorvos, Dorogon szintén a gyermekorvos, Nyergesújfalun a háziorvos. Így az összes érintett településről szignálták az állásfoglalást.

A sajtótájékoztatón Dr. Marosi István elmondta. 1992 óta két és félszeresére emelkedett a daganatos megbetegedések száma, a légúti megbetegedések pedig hatszorosára nőtt. Dr. Mosonyi Anna táti gyermekorvos elmondta, hogy évek óta emelkedik a születési rendellenességek száma és aránya. A magzatok különösen érzékenyek a környezeti ártalmakra, így a cementgyár szennyezése tovább rontaná a helyzetet. Dr. Dávid Anna dorogi gyermekorvos elmondta, nemezetközi szintű tanulmányok is kimutaták, hogy a dorogi gyermekek körében magasabb az allergiás hajlam, mint országos átlagban.
A helyi orvosok nem titkolt célja, hogy állásfoglalásukkal segítséget nyújtsanak a helyi népszavazások előtt, a lakosság számára. Kell-e a gyár, vagy nem a térségnek. Az egészségügy egyértelmű válasza:NEM.

Az egészségügyi dolgozók véleménye a tervezett Holcim cementgyárról

A táti és környező települések orvosai, és egészségügyi dolgozói nevében tiltakozunk, a Tát és Nyergesújfalu között tervezett cementgyár és hulladékégető ellen.

A terület környékén több, lég-, víz- és talajszennyezést okozó gyár, létesítmény van (Zoltek Rt., ONYX Magyarország Kft., Richter Gedeon gyógyszergyár, párkányi papírgyár). Nem engedhetjük meg, hogy ezek sora egy, a dorogi hulladékégető kapacitását többszörösen felülmúló újabb beruházással bővüljön. A 10. sz. főút gépjármű forgalma már most is elviselhetetlen. Az új gyár ezt a helyzetet nyilván tovább rontaná.

A várható levegőszennyezés miatt egészségkárosodás lépne fel, több betegség előfordulása emelkedne. A légúti betegségek közül az asztma, krónikus hörghurut. A daganatos betegségek előfordulása emelkedik a középkorú, munkaképes korosztályban is. Genetikai károsodások, fejlődési rendellenességek száma emelkedik.

Rohanó életünkben, mely tele van stresszel, fontos a megfelelő környezet. Gyönyörű táj veszi körül falunkat. A Duna partján épült, hegyek, dombok ölelik körül. A pszichés terhelés fokozódna, ha egy hatalmas cementgyár települne közvetlen közelünkbe. A lelki terhelés erősödése is több krónikus betegség előfordulását fokozná.
Tiltakozunk a gyár felépítése ellen, nem hagyjuk, hogy az emberek egészsége és gyermekeink épsége veszélybe kerüljön, mert tagadhatatlan, a gyár üzemeltetése ezt vonná maga után.

Dr. Mosonyi Anna - gyermekorvos, Tát,
Dr. Dávid Anna - gyermekorvos, Dorog,
Dr.Kégel Eszter - gyermekorvos, Dorog,
Dr. Palotai Éva - háziorvos, Mogyorósbáya-Tát
Dr. Marosi István - háziorvos, Tát,
Dr. Fekete György - háziorvos, Nyergesújfalu,
Dr. Ambrus Gyöngyvér, Tokodaltáró,
Dr. Osvai László - tüdőgyógyász főorvos, Esztergom,
és számos asszisztens, védőnő

2006. március 28.


Szuhi Attila 30/563-7749
Esztergomi Környezetkultúra Egyesület
2500 Esztergom, Bajcsy Zs. u. 4. (Zöldház)
Iroda:H-P.:10-16 óráig
Tel/Fax:33/400-150 ill.. 20 / 968-04-06