Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Házi komposztálás Tolna megyében

  • 2009. szeptember 29.
  • beus
A Zöldtárs Alapítvány 2004. évi alapítása óta eltelt idő alatt igen sokféle és sokszínű környezetvédelmi projekteket és programokat indított el. Jelentős sikereket értek el a házi komposztálás terjesztésében is...

A megalakulás óta folyamatosan végzett tevékenységek között szerepel többek között az iskolai vetélkedő programok szervezésétől és lebonyolításától kezdve, a mindennapos lakossági és önkormányzati tanácsadáson keresztül egészen a tolna megyei civil „zöld" szervezetek mozgósításáig szinte minden, ami az alapító okirat szerinti célok elérését szolgálja.

Az Alapítvány munkatársai különös hangsúlyt fektetnek a környezettudatosság terjesztésére a megyében, mind a lakosság, és a civilek, mind pedig a vállalkozások és önkormányzatok vonatkozásában.

A Zöldtárs Alapítvány 2006 óta foglalkozik lakossági szerves hulladék komposztálási programok lebonyolításával Tolna megyében.

Első komolyabb, „Komposztáljunk" című, lakossági  szerves hulladék komposztálást elősegítő programunkat 2007-ben bonyolítottuk le. A program keretében 100 db komposztláda került kiosztásra a szükséges szakmai ismeretanyagok („Komposztálás a családban" gyakorlati útmutató) átadásával együtt. A program részeként szerepel a komposztládák használatának nyomon követése is, mely azt mutatja, hogy igenis érdemes ezzel a kérdéssel foglalkozni.

 „Komposztáljunk 2009"

Az évek során egyre inkább elkötelezett hívei lettünk a házi komposztálásnak, így minden lehetőséget megragadva igyekszünk újabb és újabb programokat lebonyolítani. Éppen ezért 2009-ben a Zöldtárs Alapítvány a Tolna Megyei Önkormányzathoz fordult egy olyan programjavaslattal, melynek lényege a lakossági komposztálás megismertetése és elterjesztése Tolna megyében. Programunkban szerepel 250 db 1 m³-es keményfa komposztláda legyártása, és kistérségenként 50-50 db komposztláda kihelyezésének meghirdetése egy-egy helyi civilszervezet közreműködésével. Fontosnak tartjuk minél több civil szervezet bevonását, és a lakossági komposztálás előnyeivel történő megismertetését. Éppen ezért a komposztládák kiosztásához mindig keresünk együttműködő partnereket (ÖKO Munkacsoport Alapítvány, Dombóvári Önkéntes Polgári Természetőr Egyesület, Laurus Alapítvány, „Szeretem Tamásit" Egyesület).

Programunk túlmutat néhány komposztláda kiosztásán, és nyomon követésén. Lényege a felhívás és figyelemfelkeltés a helyi médiákban a kistérség lakossága számára. A program keretén belül kis komposztálási útmutatót is készítünk, melynek segítségével a lakosság azon része is, aki a program keretében nem jut komposztládához, el tudja otthon kezdeni a komposztálást.

További információ: Gaál Zsófia, Zöldtárs Alapítvány

Elérhetőségek:

E-mail: [email protected]

Tel:74/414-207

Web: www.zoldtars.hu

További komposztálási akciók is tervezés alatt állnak (KEOP-6.2.0)

ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
Tel./fax: 06-74/414-217

 

Forrás: SZIKE honlap