A „Game On!” Fesztivál Zöldítő Kézikönyve segít a fenntartható fesztiválok szervezésében

  • 2023. július 19.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

A Game On! projekt kidolgozott egy útmutatót a természet- és klímabarát rendezvények szervezéséhez. Így született meg a már 8 nyelven ingyenesen elérhető Fesztivál Zöldítő Kézikönyv (Festival Greening Handbook), melynek célja, hogy világszerte segítséget nyújtson a fesztiválok szervezőinek abban, hogy a természettel harmóniában, fenntartható, környezettudatos és klímabarát módon szervezhessenek eseményeket. 

 

Minden, amit a rendezvények helyszínén hagynak a látogatók, hulladékként végzi, így évente 23500 tonna szemét keletkezik a fesztiválok helyszínein, ami körülbelül 78 teljesen megrakott Boeing 747-es repülőgép súlyának felel meg. Ez derül ki a zenei fesztiválokra vonatkozó környezeti hatásvizsgálatból, ami alapján a BBC körüljárta a témát az Egyesült Királyságban.

Ez a fokozott környezetterhelés itthon még feltűnőbb azokon a településeken, ahol a nyári eseményen kívül alig látnak turistákat. Itt gyakran az infrastruktúra is hiányos. 

A környezetre gyakorolt hatása miatt a szórakoztatóiparnak komoly felelőssége van, mivel olyan tevékenységek szervezésével és lebonyolításával foglalkozik, amelyek CO2-kibocsátással járnak. Karban kell tartani a rendezvény helyszínét, áramra van szükség a világításhoz, a hangtechnikához és más szükségletekhez, és biztosítani kell az étkeztetést, közlekedést, lakhatást.

A zöld elveket is szem előtt tartó szervezőnek úgy kell megtervezni és lebonyolítani egy fesztivált, hogy minél alacsonyabb szinten tartsák az esemény környezetterhelését. Az ötleteket már egy jó ideje kutatják környezetvédelmi szervezetek, rendezvényszervezők és különféle vállalkozások. A most létrehozott kézikönyv erre az igényre ad választ, és segít környezetbarát módon megszervezni a rendezvényeket, legyen az egy konferencia, sportesemény vagy nagyszabású zenei fesztivál. 

Ingyenes és rendezvényre szabott ellenőrző lista 

 

A Game On! büszkén mutatja be a Fesztivál Zöldítő Kézikönyvét, amelyet a több mint 30 éves tapasztalattal rendelkező civilszervezet, a Lett Természetvédelmi Alapítvány (Latvian Fund for Nature) dolgozott ki a projekt keretében. Az útmutató 8 nyelven ingyenesen elérhető a projekt weboldalán, melyet 8 ország civilszervezete adaptált a helyi viszonyoknak megfelelően.

A fenntarthatóbb rendezvények irányába mutató szükséges változás eléréséhez fontos a világos célok kitűzése, a nagy és hosszú távú gondolkodás. Ennek érdekében a kézikönyv átfogó keretet biztosít a kulturális események fenntartható fejlesztéséhez. A javasolt intézkedések öt cselekvési területre fókuszálnak: étkezés, hulladék, energia és víz, közlekedés és helyszín. 

A tervezett rendezvény paramétereinek megadásával ellenőrző listát generálhatnak a szervezők, így mind az öt fő szempont tekintetében saját javaslatokat kaphatnak. Az ellenőrző lista ezután ingyenesen letölthető. A Game On! projekt szervezetei pedig 8 országban készek segítséget nyújtani a zöld fesztiválok gyakorlati megvalósításában is, ezért konkrét kérdésekkel is fordulhatunk hozzájuk. 

 

A kézikönyv olyan kihívásokkal foglalkozik, amellyel koncertek, konferenciák, esküvők és sportversenyek szervezői is szembenéznek. Ezek a tanácsok hasznosak lehetnek a rendezvényszervezők és a résztvevők számára egyaránt.

Az Fesztivál Zöldítő Kézikönyv nyilvános és ingyenesen felhasználható bármely fesztiválhoz vagy kulturális eseményhez. 

 

A HUG Fesztivál zöldítése

A HUG Fesztivál (Magyar handpan és világzenei találkozó) júliusban valósul meg a Game On! projekt magyar partnerével, a Magyar Természetvédők Szövetsége közreműködésével.

 „A HUG-gal is a Fesztivál Zöldítő Kézikkönyv alapján dolgoztunk, ami ingyenesen elérhető bárki számára. Könnyen érthető, szakmailag átgondolt  és jól alkalmazható tippekkel segíti a fesztiválokat.” – hangsúlyozta Nyolczas Krisztina,  a  Magyar Természetvédők Szövetsége kommunikációs munkatársa.

 

A HUG szervezői egyébként már több éve arra kérik a fesztiválozókat, hogy kerüljék az egyszer használatos tárgyakat és helyette saját bögréjüket és evőeszközeiket használják a rendezvényen. Emellett idén közös szemétszedés programot is hirdettek, hogy a fesztiválozók segítsenek az eredeti (fesztivál előtti) állapotba visszaállítani a HUG-os otthont.

 

Emellett két új témára is fókuszálnak a szervezők: a cigicsikkek helyes összegyűjtésére és a húsmentes ételek kipróbálására. Mindemellett a fesztivál karszalagjait régi farmerekből készítik, hogy ne terheljék újonnan vásárolt anyagokkal a környezetet.

 

„Minden évben azt várjuk, hogy a fesztivál után, amikor végigmegyünk a területünkön mindig egyre kevesebb szemét legyen. Bízunk benne, hogy a fesztiválozóink szemléletén is tudunk változtatni, amit aztán haza is tudnak vinni, mint például a műanyagmentes vízfogyasztást, a lebomló szappan használatát és a közösségi közlekedés gyakoribb igénybevételét vagy akár a kevesebb hús fogyasztását.” – nyilatkozta Tóth Szilvia, a HUG Fesztivál társ-szervezője.

 

A Game On! projektről:

A „Game on! Ne hagyjuk, hogy az éghajlatváltozás vessen véget a játéknak” projekt 10 partnerből álló konzorcium kezdeményezése, a partnerek 8 közép- és kelet-európai ország szervezetei. A kezdeményezés célja, hogy a világon élő fiatalokat cselekvésre sarkallja és hogy reagáljon arra az egzisztenciális fenyegetésre, amelyet az éghajlatváltozás jelent az emberiség jövőjére nézve. A projekt a DEAR (Development Education and Awareness Raising) program finanszírozásának köszönhetően jöhetett létre. 

 

A projekt igyekszik a térségben és a világon mindenhol mozgásba hozni ezt az energiát a „gamifikáció” („játékszerűvé tétel”) segítségével, elsőként a következő három lényegi területre koncentrál: a biodiverzitás megőrzésére, az alkalmazkodásra és enyhítésre, valamint az éghajlati igazságosságra. Különböző aktivitásokkal - applikáció, geocaching, társasjáték, múzeumi kiállítások és színházi darabok - hívja fel a figyelmet az éghajlatváltozás okozta problémákra és a lehetséges megoldásokra. A „klímajátékban” a túlélésért küzdünk. Nyernünk kell.

 

 

Game On! projekt csatornái:

Weboldal: www.climategame.eu/

Facebook: www.facebook.com/climate.game.on/

Instagram: www.instagram.com/climategameon/

TikTok: www.tiktok.com/Climate.game.on

Twitter: https://twitter.com/ClimateGameOn

Linkedin: https://www.linkedin.com/company/climategameon/