Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fémdobozt vagy üveget a műanyag és a “tetrapak” helyett!

  • 2017. március 28.
  • Csilla
Radikális csökkentést kell elérnünk a hulladéktermelésben, amely határokat nem tisztelve mérgezi életünket. Kialakíthatunk célszámokat, adhatunk eszközöket a tagállamoknak, de a legfontosabb a lakosság tudatosságának erősítése – mondta Szanyi Tibor.

Éppen ezért továbbra is fontos a tájékoztatás, a fiatalok oktatása. “Túl kell lépnünk a hulladéklerakók korszakán, hisz ezek – bármennyire is elővigyázatos technológiával készülnek –, rettenetes méretű környezeti terhet jelentenek. Bizakodásra ad okot, hogy több tagállamban e technológia ideje már lejárt, végre a magyar kormánynak is efelé kell elmozdulnia. Üdvözlöm a javasolt jelentési- statisztikai rendszert, hogy jobban nyomon lehessen követni a hulladék szabályozás tagállami végrehajtását és bízom benne, hogy a magyar kormány is eleget fog tenni ennek a kötelezettségnek” – húzta alá Szanyi Tibor a hulladék újrahasznosítás jövőjéről folytatott plenáris vita kapcsán.

A javaslatcsomag egyik fontos eleme a csomagolásból adódóhulladékok kérdése. A hulladékmennyiség csökkentésének egyik legegyszerűbb módja, ha például a többször illetve akár végtelenségig felhasználható fémet, különösen alumíniumot, papírt, üveget, fát vagy biológiailag lebomló műanyagot használunk a klasszikus műanyag vagy “tetrapak” helyett. Úgy gondolom, hogy literes kiszerelésig a fenti, környezetbarátabb csomagolóanyagok használata az egyetlen megoldás” – tette hozzá Szanyi Tibor.

tetra pak

Forrás: http://www.dontwasteit.hu/2017/03/16/szanyi-tibor-femdobozt-vagy-uveget-...