Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fejben a többség már szelektál

  • 2016. február 22.
  • sklania

Felmérések szerint miközben a lakosság többsége azt vallja, hogy szelektíven gyűjti a hulladékot, valójában csak a magukat környezettudatosnak vallók harmada tesz így. Ez annak ellenére is így van, hogy mendemondának bizonyult az a népszerű feltételezés, hogy a külön válogatott háztartási hulladékot a kukások nemes egyszerűséggel összeöntik.

Környezeti tanácsadásaink során sokszor halljuk, hogy a háztartások azért nem gyűjtik külön a hulladékot, mert később úgyis egybeöntik, de ez csak egy városi legenda, nincs alapja – tudtuk meg a Humusz Szövetségtől. Hozzátették: a különböző anyagokat azért kell külön gyűjteni, hogy azokat fajtánként újra feldolgozzák, és ezzel a természeti kincseket megőrizve nyersanyagokat váltsanak ki. A Humusz szerint a téves feltételezésnek az is táptalajt adhatott, hogy egyes helyeken egyazon zsákba vagy edénybe kell gyűjteni akár a műanyagot, a papírt és a fémet is egyszerre.

Természetesen ez esetben utólagosan válogatják szét az anyagcsoportokat. A Humusz szerint a szelektált hulladékot csak abban az esetben semmisítik meg, ha annak újrahasznosítása még nem megoldott, vagy ha elszennyeződött. Például a PET-palackról már mindenki tudja, hogy bedobható a szelektív kukába. A környezetvédők szerint a tejfölösdobozoknál és egyéb műanyag csomagolóanyagoknál már nem ilyen egyszerű a helyzet. Sokan nem tudják, hogy bár hasonlóan néznek ki, többféle műanyagtípus van forgalomban. Ezeket a gyártó köteles feltüntetni a csomagoláson, de ennek ellenére nem történik meg minden esetben. Bevásárlásnál így érdemes nemcsak a termék árát és minőségét megnézni, hanem azt is, hogy milyen csomagolóanyagban árusítják. A munkaszövetség szerint a legjobb, ha nincs, vagy csak minimális a csomagolás, illetve minél egyszerűbb, azaz csak egyféle anyagból készül, mert annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy szelektíven gyűjthető.

A műanyagok esetében, míg a PET, PE, PP (polietilén-tereftalát, polietilén és polipropilén) újrahasznosítása megoldott, addig a PVC és PS (polivinil-klorid és polisztirol) nem kerülhet bele a szelektív kukába. Az italos kartondobozok esete különleges, mivel nemcsak papírból, de műanyagból és még fémből is állnak. A Humusz arra biztat, hogy ez esetben a helyi közszolgáltatót kell megkérdezni, hova lehet dobni ezeket. Az is fontos, hogy a hulladék minél tisztábban kerüljön bele a szemetesbe. Zsíros papírt nem lehet újrahasznosítani, így ha ilyen kerül bele a kukába, akár a többi papírhulladékot is elszennyezi. A műanyagot, italosdobozokat pedig érdemes kiöblíteni: elmosásukkal és megfelelő kezelésükkel még így is több vizet spórolunk, mint ha ezeket elsődleges alapanyagokból kellene előállítani.

Az utóbbi években rengeteg fejlesztés történt a hulladékgazdálkodás területén. Amiben a szövetség a legnagyobb hiányosságot tapasztalja, az a megfelelő szintű tájékoztatás és szemléletformálás. Az Eurostat egyik 2011. évi attitűdvizsgálata szerint a válaszadók 96-97 százaléka tudja, mi az a szelektív gyűjtés, a megkérdezettek körülbelül fele szelektíven gyűjt, ám a statisztikákból világosan látszik, hogy a szelektíven gyűjtött lakossági hulladék csak töredéke az összesnek. A Humusz szerint megfelelő ismeretek terjesztésével könnyen lehet növelni a szelektív gyűjtés arányát, de a legfontosabb, hogy arra ügyeljünk, hogyan tudjuk tudatos magatartással megelőzni a hulladék keletkezését.

 

Forrás: http://magyaridok.hu/belfold/fejben-tobbseg-mar-szelektal-375862/