Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Iskolagyümölcs-program 2013/2014. tanévi kommunikációs tevékenység

  • 2014. március 28.
  • Ressinka Agnes

Vidékfejlesztési Minisztérium pályázati kiírása az iskolagyümölcs-program 2013/2014. tanévi kommunikációs tevékenységének megvalósítására!

A Vidékfejlesztési Minisztérium (a továbbiakban: minisztérium) nyílt pályázatot ír ki az oktatási intézményekben tanuló gyermekeknek az iskolagyümölcs-program keretében gyümölcs-, zöldség-, feldolgozott gyümölcs és feldolgozott zöldség, valamint banántermékekkel való ellátásához nyújtott közösségi támogatás tekintetében az 1234/2007/EK tanácsi rendelet alkalmazásával kapcsolatos részletes szabályok megállapításáról szóló, 2009. április 7-i 288/2009/EK bizottsági rendeletben (a továbbiakban: bizottsági rendelet) meghatározott iskolagyümölcs-program kommunikációjának elvégzése érdekében.

I. Támogatási célok, amelyekhez támogatás igényelhető, és a támogatás mértéke
I.1. Támogatás igényelhető azon kommunikációs tevékenységek ellátásához, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a szélesebb nyilvánosságnak az iskolagyümölcs-programról való tájékoztatásához, és magukban foglalják a nyilvánosság tájékoztatását arról, hogy a program az Európai Unió pénzügyi támogatásában részesült, valamint magukban foglalják az alábbi kommunikációs intézkedések és tevékenységek költségeit:
a) tájékoztató kampányok folytatása, műsorok sugárzása, elektronikus közlemények, újságok és hasonló kommunikációs eszközök révén;
b) a programnak a szélesebb nyilvánossággal való megismertetésére hivatott tájékoztató találkozók, konferenciák, szemináriumok, valamint hasonló események szervezése;
c) tájékoztató és promóciós anyagok - például népszerűsítő plakátok, levelek, szórólapok, brosúrák, ajándéktárgyak - készítése, ideértve az iskolagyümölcs-program keretében az iskolákban kötelezően kihelyezendő plakátok elkészítését is.
I.2. A minisztérium az I. fejezet a), b) és c) pontjában meghatározott kommunikációs intézkedések végrehajtására a bizottsági rendelet II. mellékletében meghatározott társfinanszírozási arány figyelembevételével az Európai Mezőgazdasági Garancia Alap, valamint a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény 1. számú mellékletének XII. Vidékfejlesztési Minisztérium fejezetének 20/4/11 szám alatti jogcímcsoportjában az "Iskolagyümölcs program” előirányzat, és a 2014. évi költségvetés ugyanezen előirányzata terhére utófinanszírozásként vissza nem térítendő támogatást nyújt az 1. fejezet a), b) és c) pontjában említett három kommunikációs intézkedésre, összesen legfeljebb 70 000 000 forint értékben.

II. Támogatásra jogosultak köre
II.1. Pályázatot nyújthat be és támogatást igényelhet az a kérelmező, vagy kérelmező által vezetett konzorcium, amelyet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) az iskolagyümölcs-program végrehajtásáról szóló 50/2012. (V. 25.) VM rendelet (a továbbiakban: VM rendelet) 3. §-a szerint jóváhagyott.
II.2. A pályázati konzorciumban résztvevő egyéb szervezeteket (kommunikációs, marketing, szakmaközi) a pályázat tárgya szerinti igazolt tapasztalat alapján kell kiválasztani.
II.3. A támogatási célok megvalósítása érdekében a tevékenységeket 2014. július 31-ig kell végrehajtani.
II.4. Egy pályázó az I. fejezet a), b) és c) pontjában meghatározott kommunikációs intézkedések közül több intézkedés végrehajtására is pályázhat.
II.5. A pályázatok benyújtóit pályázati díj-fizetési kötelezettség nem terheli.

III. A pályázat tartalmi és formai követelményei
III.1. Tartalmi követelmények
A.) Tájékoztató kampányok, amelyek az agrárpolitikáért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) szakmai felügyelete alatt, az Európai Unió támogatásával megvalósuló iskolagyümölcs-program szélesebb nyilvánosság általi megismerését szolgálják.
Az üzenetek eredményes közvetítése által megvalósítandó célok:
- az iskolagyümölcs-program népszerűsítése,
- a termelők támogatása, értékesítési lehetőségeik bővítése,
- a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás jelentőségének tudatosítása,
- az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó szakmai ismeretek megosztása,
- a zöldség- és gyümölcsfogyasztás mindennapi gyakorlatának kialakítása,
- a túlsúlyosság és elhízások számának csökkentése,
- jól működő példák közvetítése,
- szülők, pedagógusok, termelők, intézmények és fenntartóik tájékoztatása a program által nyújtott lehetőségekről, bevonásuk a célok megvalósításába,
- a legszélesebb nyilvánosság elérésén keresztül a fogyasztói szokások alakítása.
Az üzenet lényege:
- EU támogatással megvalósuló program az egészséges táplálkozás gyakorlatának kialakítására.
- tájékoztatás, további ösztönzés, pl. "Gyümölcsöt minden iskolába!”.
B.) Konferenciák, szemináriumok szervezése
Ezek az események a program résztvevőinek közvetlen kommunikációját, személyes találkozásait, a legkedvezőbb megoldások kialakítását, a jó gyakorlatok megosztási lehetőségeit szolgálják.
A rendezvények szervezéséhez kapcsolódó feladatok:
1. Tájékoztató, nyitókonferencia - a tanév során 1 alkalommal,
2. Szakmai műhelyfoglalkozások - a tanév során 2 időpontban, az ország 3 meghatározott helyszínén.
C.) Tájékoztató és promóciós anyagok
Az eszközök eredményes használata által megvalósítandó célok:
- a programban résztvevők tájékoztatása,
- magatartásuk tudatosságának elmélyítése,
- elkötelezettségük erősítése,
- a kísérő oktatás támogatása,
- a program népszerűsítése, a szélesebb nyilvánosság elérése.
III.2. A kommunikációs eszközök, konferenciák és szemináriumok, valamint a tájékoztató és promóciós anyagok irányadó technikai követelményeit az 1. melléklet tartalmazza.
III.3. A pályázatban be kell mutatni a támogatási célok megvalósítását szolgáló marketing és kommunikációs eszközök, tájékoztató és promóciós anyagok tartalmi és arculati elemeit, a közvetíteni kívánt üzeneteket, szöveges és képi megjelenéseket, a konferenciák és szemináriumok megvalósításának tervezett programját, helyszínét és időpontját.
A pályázatban be kell mutatni a végrehajtásra kerülő kommunikációs intézkedések tervezett ütemezését és költségvetését, valamint azok várható hatását.
A pályázatban továbbá részletes leírást kell adni a célok megvalósítása érdekében elvégzendő tevékenységekről, azok időpontjáról, időtartamáról, a megvalósítás helyéről, helyszínéről, a tevékenységben részt vevők köréről, számáról, a megvalósított kommunikáció célcsoportjáról, annak méretéről, a célcsoporton belül megcélzott elérés nagyságáról.
A pályázat keretében részletes költségvetést kell benyújtani a tervezett tevékenységekről költségtípusonkénti és költség nemenkénti bontásban.

IV. A pályázatok benyújtásának helye, módja, határideje és pályázatok elbírálásának rendje, valamint a bírálat szempontjai
IV.1. A pályázatokat 2013. október 31. napjáig egy eredeti és arról készült két másolati példányban a minisztérium Agrárpiaci Főosztályára (1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 11.) postai úton, tértivevényes küldeményként kell benyújtani.
IV.2. A pályázatnak az alábbiakat kell tartalmaznia:
a) a 2. melléklet szerinti pályázati adatlapot,
b) az intézkedések III. fejezet szerint elkészített ismertetése, szakmai dokumentációja,
c) aláírási címpéldány pályázó által hitelesített másolatát,
d) a 3. melléklet szerinti nyilatkozatokat,
e) az iskolagyümölcs-programban való korábbi részvétel bemutatását, különös tekintettel az iskolagyümölcs-program népszerűsítése érdekében végzett médiatevékenység bemutatására, valamint
f) a szakmai referenciákat.
IV.3. A pályázati csomagon fel kell tüntetni az "Iskolagyümölcs-program - kommunikációs pályázat” feliratot.
IV.4. Amennyiben egy pályázó az I. fejezet a), b) és c) pontjában meghatározott kommunikációs intézkedések közül több intézkedés végrehajtására is pályázik, a pályázatokat intézkedésenként elkülönítetten, de ugyanazon borítékban vagy csomagban elhelyezve kell benyújtani.
IV.5. Ha a benyújtott pályázat nem felel meg a pályázati kiírásban meghatározott formai követelményeknek, tizenöt napos határidő tűzésével hiánypótlásra kerül sor, melyet a formai ellenőrzést végző, a minisztérium Agrárpiaci Főosztályának vezetője elektronikus úton közöl a pályázóval. Ha a pályázó a hiánypótlást hibásan, hiányosan nyújtja be, vagy a hiányosságokat nem pótolja a megadott határidőn belül, akkor a hibás, hiányos pályázat további vizsgálat nélkül elutasításra kerül. A pályázó saját felelőssége az, hogy érvényes, általa rendszeresen ellenőrzött e-mail címet adjon meg a kapcsolattartásra. Érvénytelen, hibásan megadott e-mail cím miatt meg nem kapott hiánypótlási felhívás nem teljesítéséből eredően a minisztérium felelősséget nem vállal.
IV.6. A befogadott és a formai hiba miatt kizárt pályázatok listáját a minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a minisztérium honlapján a befogadástól számított tizenöt napon belül közzéteszi.
IV.7. A beérkezett pályázatok alapján a nyertes pályázók személyére - szakmai előértékelést követően - a minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára (a továbbiakban: államtitkár) tesz javaslatot az általa elnökölt, a pályázatokat értékelő Bíráló Bizottság véleménye alapján. A pályázat eredményéről szóló döntést a miniszter legkésőbb 2013. december 31. napjáig hozza meg.
IV.8. A pályázat elbírálása során a tervezett tevékenységeknek a kívánt cél érdekében kifejtett várható hatása és költséghatékonysága kerül figyelembevételre. A minimális koordinációs igény és a garanciák igényének figyelembevételével előnyben részesülnek a komplex, az I. fejezet a), b) és c) pontjában meghatározott kommunikációs intézkedések együttes megvalósítását célzó pályázatok. Az ajánlattevő alkalmasságát alapvetően meghatározza szakmai kompetenciája, referenciái, a benyújtott ajánlat tartalmilag megfelelő, érthető és egységes volta.
IV.9. A pályázati eljárás során az I. fejezet a), b) és c) pontjában meghatározott kommunikációs intézkedésenként egy nyertes kerül kiválasztásra. Egy pályázó több kommunikációs intézkedés végrehajtására is kiválasztásra kerülhet.

V. A támogatásról szóló döntés, szerződéskötés
V.1. A miniszter a pályázatokról szóló döntési listát a minisztérium honlapján a döntéstől számított tizenöt napon belül közzéteszi. A döntési lista tartalmazza a pályázó szervezet nevét, székhelyét, a támogatási igénnyel benyújtott pályázati program címét, megvalósítási helyszínét és a megítélt támogatás összegét. A döntési lista tartalmazhatja azokat a forráshiány miatt elutasított pályázatokat, melyek a lista szerinti sorrendet követve támogatáshoz juthatnak abban az esetben, ha egy támogatott pályázó visszalép, vagy határidőre nem köt szerződést.
V.2. A döntési lista alapján a nyertes pályázóval a miniszter hatósági szerződést köt.
V.3. A hatósági szerződés megkötésének feltételeiről, valamint a támogatott program megvalósításával kapcsolatos egyéb feltételekről a döntést követően a minisztérium Agrárpiaci Főosztályának vezetője írásban értesíti a támogatásban részesített pályázót.
A hatósági szerződés megkötéséhez előírt feltételek teljesítésére, illetve a szerződéskötésre nyitva álló határidő az értesítés kézhezvételétől számított harminc nap, amely egy alkalommal, maximum további harminc nappal a pályázó kérésére meghosszabbítható.
Amennyiben az értesítés kézhezvételétől számított hatvan napon belül nem jön létre a hatósági szerződés, a támogatás automatikusan visszavonásra kerül.
V.4. A hatósági szerződés tartalmazza a megvalósítandó támogatott tevékenységeket és a támogatás összegét, továbbá a szakmai értékelő által a megvalósítással, beszámolással kapcsolatban előírt egyéb feltételeket, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 72. §-a szerinti nyilatkozatokat.
V.5. A pályázattal kapcsolatban felvilágosítás elektronikus úton a minisztérium Agrárpiaci Főosztályán kérhető (e-mailcím: [email protected]).

VI. A támogatások mértéke, folyósítása, az elszámolható költségek és a beszámoló
VI.1. Az I. fejezetben említett összegen belül a célonként és pályázónként elnyerhető maximális támogatási összeg nincs korlátozva. A támogatás intenzitása 100%.
VI.2. A megítélt támogatás utófinanszírozás keretében a támogatott programmal kapcsolatban 2013. szeptember 9. napjától 2014. július 31. napjáig felmerült, a támogatott pályázó által pénzügyileg teljesített és a könyvelésében szereplő dokumentumokkal alátámasztott költségek finanszírozására használható fel. Támogatás nem vehető igénybe a pályázó által visszaigényelhető általános forgalmi adó (a továbbiakban: áfa) összegére. A hatósági szerződés megkötéséig a pályázó saját kockázatára vállalja a költségeket.
VI.3. A pályázat keretében elszámolható költségek - amelyek a pályázat megvalósításához, a tényleges lebonyolításhoz szükséges, a pályázattal bizonyíthatóan közvetlenül összefüggő költségek - az alábbiak:
a) szolgáltatások költségei,
b) tárgyi eszköz és anyagbeszerzések,
c) vissza nem igényelhető áfa,
d) bérek, bérjellegű költségek és járulékaik,
e) úti- és szállásköltség.
VI.4. A pályázat keretében el nem számolható költségek az alábbiak:
a) beruházási költségek,
b) áfa visszaigénylésére jogosult pályázó esetében a visszaigényelhető áfa,
c) korábban már használatba vett tárgyi eszköz,
d) eszközök amortizációja,
e) olyan tárgyi eszköz bekerülési értéke, amelynek alapján a pályázó, más gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó korábban támogatást vett igénybe.

VII. A pályázó jogai és kötelezettségei, valamint a kötelezettségek megszegésével járó következmények
VII.1. A támogatás kérelmezője a támogatott tevékenységek esetében köteles lefolytatni a közbeszerzési eljárást, amennyiben azt a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény előírja.
VII.2. Ha megállapítást nyer, hogy a támogatás kérelmezője nem felel meg a bizottsági rendelet 6. és 7. cikkében megállapított feltételeknek, vagy nem teljesíti a bizottsági rendelet által előírt egyéb kötelezettségeket, továbbá a megvalósítás folyamán vagy a részbeszámolók és a beszámoló ellenőrzése kapcsán valótlan adatközlésre derül fény, a jóváhagyást az MVH a szabálytalanság súlyosságától függően egytől tizenkét hónapig terjedő időszakra felfüggeszti vagy visszavonja. Nem hozható ilyen intézkedés vis maior esetén, vagy ha a tagállam megállapítja, hogy a szabálytalanságot nem szándékosan vagy gondatlanságból követték el, illetve, ha a szabálytalanság csekély jelentőségű. Ha az MVH a pályázó jóváhagyását visszavonja, azzal egyidejűleg a miniszter a támogatási szerződést jogosult felmondani, valamint a pályázat keretében elnyert támogatás a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 69. §-a szerint jogosulatlanul igénybe vettnek minősül.

VIII. A támogatás igénylésének, igénybevételének, valamint az ellenőrzésnek a rendje
VIII.1. A támogatási célok akkor minősülnek teljesítettnek, ha azt az államtitkár a VIII. fejezet 3. pontjában említett finanszírozási időszakokat lezáró részbeszámoló, illetve beszámoló benyújtását követően megvalósítottnak ítéli, és a teljesítésről szóló nyilatkozatát megküldi a pályázónak.
VIII.2. A részbeszámolókat 2013. december 15., illetve 2014. május 4. napját követő harminc napon belül, míg a beszámolót 2014. június 1. napját követő negyvenöt napon belül a minisztérium által rendszeresített és a minisztérium honlapján közzétett formanyomtatványon kell benyújtani. A beszámoló összeállításához szükséges tudnivalókat a minisztérium fejezeti kezelésű előirányzataiból nyújtott támogatások felhasználása ellenőrzésének, és a beszámolók összeállításának szabályairól szóló VM utasítás alapján kell összeállítani.
A támogatott pályázónak a beszámolóban külön kell nyilatkoznia arról, hogy a feltüntetett költségek kifizetése előtt azok jogosságáról és összegszerűségéről - ellenszolgáltatás teljesítését követően esedékes kifizetés előtt ezen felül az ellenszolgáltatás teljesítéséről is - előzetesen meggyőződött. Nyilatkozat hiányában a beszámoló nem fogadható el.
A részbeszámolóhoz, beszámolóhoz csatolni kell a százezer forint értékhatárt meghaladó számlák másolatát, vagy egyéb, a támogató által a hatósági szerződésben meghatározott, a gazdasági eseményt igazoló dokumentum másolatát.
VIII.3. A beszámoló ellenőrzését a minisztérium Agrárpiaci Főosztálya végzi, szükség esetén a minisztérium más szakfőosztályainak bevonásával. A beszámolóval kapcsolatban egy alkalommal tizenöt napos hiánypótlási határidő nyújtható. A szükséges hiánypótlást az Agrárpiaci Főosztály vezetője elektronikus úton közli a pályázóval.
VIII.4. A támogatási kérelem benyújtására, a támogatás felhasználásának ellenőrzésére a bizottsági rendelet, a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény, az Ávr., a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésének és felhasználásának szabályairól szóló 48/2013. (VI. 7.) VM rendelet, valamint a minisztérium fejezeti kezelésű előirányzataiból nyújtott támogatások felhasználása ellenőrzésének, és a beszámolók összeállításának szabályairól szóló VM utasítás együttesen kerül alkalmazásra.
VIII.5. A támogatási kérelmet a VM rendelet 6. §-ának (4) bekezdésében meghatározott második, harmadik és negyedik időszak végét, azaz 2013. december 15., 2014. május 4. és 2014. június 1. napját követő harmadik hónap utolsó napjáig az MVH Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések Igazgatóságára postai úton (1385 Budapest 62., Pf. 867) az MVH által rendszeresített és az MVH honlapján közzétett formanyomtatványon kell benyújtani.
VIII.6. A támogatási kérelemhez mellékelni kell
a) az államtitkárnak a VIII. fejezet 1. pontja szerinti nyilatkozatát arról, hogy a pályázati felhívásban meghatározott követelményeket a kérelmező által teljesítettnek ítéli. Az államtitkár a követelmények teljesítéséről az elvégzett tevékenységek tekintetében részteljesítést is igazolhat a VM rendelet 6. §-ának (4) bekezdésében említett második és harmadik időszak végét követő harmadik hónap utolsó napjáig benyújtott kérelmek esetén;
b) a jóváhagyott és megvalósított tevékenységeket igazoló jegyzőkönyveket, jelentéseket, fényképeket, a tájékoztató és promóciós anyagok másolatát; valamint
c) a jóváhagyott költségek felmerülését igazoló számlákat és a kifizetésüket igazoló bizonylatokat.
VIII.7. A pályázat megvalósításának pénzügyi ellenőrzését az MVH végzi. Az MVH a tényállás tisztázása érdekében egyéb dokumentumokat is bekérhet.
VIII.8. Az MVH a támogatást a támogatási kérelem hiánytalan beérkezésének napját követő hatvan napon belül fizeti ki.

IX. A pályázati kiírásban nem szabályozott kérdésekre vonatkozó jogszabályok
A pályázati kiírásban nem szabályozott kérdésekben
a) az oktatási intézményekben tanuló gyermekeknek az iskolagyümölcs-program keretében gyümölcs, zöldség, feldolgozott gyümölcs és feldolgozott zöldség, valamint banántermékekkel való ellátásához nyújtott közösségi támogatás tekintetében az 1234/2007/EK tanácsi rendelet alkalmazásával kapcsolatos részletes szabályok megállapításáról szóló, 2009. április 7-i 288/2009/EK bizottsági rendeletben,
b) a mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről szóló, 2007. október 22-i 1234/2007/EK tanácsi rendeletben,
c) a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvényben,
d) az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet
e) a fejezeti kezelésű előirányzatok kezelésének és felhasználásának szabályairól szóló 48/2013. (VI. 7.) VM rendelet, valamint
f) a minisztérium fejezeti kezelésű előirányzataiból nyújtott támogatások felhasználása ellenőrzésének, és a beszámolók összeállításának szabályairól szóló 25/2012. (XII. 29.) VM utasításban foglaltak alkalmazandók.


Forrás:pafi.hu