Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dioxin és a rák egy francia égető közelében

  • 2007. október 30.
  • humusz
A franciaországi Besancon városában 1970 óta mûködik egy kommunális hulladékégetõ, komoly dioxin kibocsátással. A kutatások azt mutatták, hogy ennek hatása nem múlt el nyomtalanul. Az égetõ szennyezésének leginkább kitett térségben a rák egyik formájának az un. Non-hodgkin-limfómának a gyakorisága 2,3-szorosára nõtt.
Bár a égetéspártiak a kutatók eredményeit nem tudták megcáfolni, azonban azt állították, hogy a dioxin forrása nem csupán az égetés, és a környék talajainak magas dioxin tartalma (0.25-28 pg TEQ) nem csak az égetőtől ered. A kutatók erre válaszul 75 mintát vettek az érintett térségben és vizsgálatoknak vetették alá őket Ezek alapján kiderült, hogy a minták döntő többsége, 97%-a egyetlen helyről származott, így az az érv, miszerint a dioxin szennyezettség nem csak az égetőből ered, megdőlt.

Az első eredményeket követően, az égető legszennyezőbb kemencéjét bezárták, és újat építettek helyette, amelynek eredményeként várhatóan lassan elkezd csökkeni a talaj dioxin tartalma.
Háttér: Az égetők dioxin kibocsátás a múltban igen jelentős, volt, amelyet sikerült csökkenteni a legújabb technológiai eljárásokkal, azonban ennek ellenére az égetők továbbra is világszerte a legkomolyabb dioxin-források közé tartoznak.

Forrás: Floret et al., 2007. A municipal solid waste incinerator as the single dominant point
source of PCDD/Fs in an area of increased non-Hodgkin’s lymphoma incidence. Chemosphere. Article in Press.

Válaszúton Alapítvány