Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mérgező fenol a műanyagokban és a csomagolóanyagokban

  • 2009. november 25.
  • beus
Fenol-határéték aktualizálását kezdeményezi a német Élelmiszerbiztonsági Hivatal (BfR). A hétköznapi anyagokban is megtalálható szer ugyanis a szervezetbe jutva, nagy mennyiségben mérgező hatású.

 

A fenolt többek között műanyagok és színezékek előállításához használják. Élelmiszerek csomagolóanyagában is alkalmazzák. Állatkísérletek szerint egy bizonyos mennyiségen túlmenően mérgező hatású, emiatt határérték megállapítása szükséges. A jelenleg hatályos TDI (megengedhető napi bevitel) értéke (immár 40 éve) napi 1,5 mg/testsúly kg. Egy közelmúltbeli értékelés alapján 1,8 mg/testsúly kg bevitelnél állatkísérletekben még megfigyelhetők káros hatások. Ezért a BfR szükségesnek tartja a TDI érték felülvizsgálatát.

Jelenleg azonban nem áll rendelkezésükre adat, mennyi fenolt is tartalmaznak az élelmiszerrel érintkező anyagok, illetve ebből mennyi oldódik ki. Emiatt a német intézet adatgyűjtést kezdeményez, továbbá azt, hogy az EFSA újraértékelje a vonatkozó hatályos TDI-értéket - közli a MÉBiH hírlevelében.


Forrás: OrientPress Hírügynökség