Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bevásároltunk a Ne Pazarolj csomagolásmentes boltban

  • 2018. november 23.
  • B.Csilla
Szerző: 
B.Csilla
Azt mondják egy fecske nem csinál nyarat. Ennek fényében kitörő örömmel üdvözöljük a mi második fecskénket, Budapest második csomagolásmentes boltját, amely a létével ad okot arra, hogy bizakodva merjük kijelenteni: Magyarország lassan de biztosan megérett a hulladékmentes életmódra. Ezen felbuzdulva megörökítettük első bevásárlásunkat a Ne Pazarolj névre keresztelt budai üzletben, ahol kimérve vásárolható meg minden földi jó, amire egy környezet- és egészségtudatos háztartásban szükség lehet.

Ne Pazarolj Bolt

 

Egy csomagolásmentes boltnak abban áll a lényege, hogy az árukat a vásárlók saját tároló eszközeikbe (pl. vászonzsákokba és befőttes üvegekbe) kimérve vehetik meg. Ez egyrészt rengeteg teljesen feleslegesen előállított csomagolási hulladék keletkezését előzi meg, másrészt felveszi a harcot a pazarlással is, hiszen mindenki pontosan annyit vehet egy adott termékből, amennyire valóban szüksége van. És akkor még a műanyag csomagolásokból az élelmiszerekbe és innivalókba kioldódó káros vegyületek egészségügyi hatásairól nem is beszéltünk.

 

A leggyakoribb termékek, amiket egy ilyen típusú üzletben találhatunk a teljesség igénye nélkül: olyan alapélelmiszerek, mint a rizs, gabonafélék, lisztek, magvak, fűszerek, zöldségek, gyümölcsök, pékáruk, tejtermékek, olajok; környezetbarát tisztítószerek, természetes anyagokból készült kozmetikumok, illetve olyan hasznos és tartós háztartási eszközök, amelyekkel kiválthatjuk az egyszerhasználatos, eldobható társaikat. Például textilzsebkendő a papírzsepi helyett vagy újratölthető fém kulacs az ásványvizes PET palackok mellőzésére.

 

Fűszerek a polcon

 

Itt a Humusz Szövetség berkeiben mi sem okozhatna nagyobb örömet nekünk, mint a hulladékmentes szemléletmód terjedése?

 

Ebben pedig óriási mérföldkövet jelent, hogy idén tavasszal megnyílt Pesten, a Nyugati pályaudvar közelében az első csomagolásmentes bolt, a Ligeti Boltmajd rá fél évre Budán, a Batthyány tér közelében a Ne Pazarolj névre keresztelt zero waste shop és kávézó.

 

Aki kíváncsi a Ne Pazarolj boltot megálmodó két gyermekkori barátnő történetére, vagy szeretne többet megtudni a koncepciójukról, az IDE kattintva mindent megtudhat egy 2 perces bájos bemutatkozó videóból.

 

TECHNIKAI INFÓK:

Cím: 1027 Budapest, Fő u. 79.

Nyitvatartás: H - P 9:00 - 19:00 // Szo 10:00 - 14:00

Honlap: nepazarolj.hu

Facebook oldal: @nepazaroljpont

Instagram: nepazarolj

 

Humusz Pártoló Tagság 

 

Hogy minél életszagúbban adhassuk át a felfedezés örömét, valamint a csomagolásmentes vásárlás élményét, úgy döntöttünk, hogy egy videóban mutatjuk be nektek a Ne Pazarolj bolt világát. Bár videókészítésben távolról sem vagyunk annyira profik, mint hulladékmegelőzésben és környezetvédelemben, reméljük a technikai bakik ellenére is értékelni fogjátok a próbálkozásunkat:

 

AK