Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Egyesült Államok betiltotta az apró műanyagrészecskéket tartalmazó szépségápolási szereket

  • 2016. április 28.
  • sklania
Az Egyesült Államok Kongresszusa még karácsony előtt fogadta el azt a törvényt, melynek hatására a gyártók kötelesek kivonni termékeikből a műanyag-mikroszemcséket. Mivel nálunk egyelőre nincs ilyen szabályozás, érdemes tudnunk róla, hogy mely termékekben fordulhatnak elő, és milyen környezeti terhelést jelentenek

Miben lehet mikroszemcse?
A mikroszemcsék gyakran egy miliméternél kisebb műanyagdarabok, melyeket széles körben használnak kozmetikumokban. Általában polietilénből készülnek, és elsősorban bőrradírokban lehetnek használatosak, de fogkrémekben is előfordulhatnak színezőként és állományjavítóként, emellett ajakbalzsamokban, sőt, még hidratálókrémekben is találhatunk belőlük! Egyetlen tubus arclemosó akár 300 000 darab ilyen apró részecskét tartalmazhat. És hogy miért ilyen népszerű ennek az adalékanyagnak a használata? Természetesen azért, mert olcsóbb, mint a természetes összetevők, amilyen például a barackmag vagy a kókuszrost.

A vízből nem lehet kiszűrni
A kutatók megállapították, hogy ezek az apró plasztikdarabok túl kicsik ahhoz, hogy a víztisztítókban fennakadjanak, így aztán akadálytalanul áramlanak tovább a folyókba és a csatornákba. Gyakran afféle méregmágnesként működnek, és magukhoz vonzzák a különböző vegyszerekből maradt kemikáliákat és nehézfémeket, a halak pedig gyakran élelemnek gondolják ezeket a darabokat. Az Egyesült Államokban évente 300 millió tonna műanyag kerül a vízbe.

A Microbead-Free Waters Act (Mikroszemcsementes vizek) névre keresztelt kezdeményezés szerint a gyártóknak 2017 júniusáig kell megszüntetniük a mikroszemcsék használatát a termékeikben. A tiltás bevezetésére fokozatosan került sor, először néhány államban vitték keresztül, míg végül Kalifornia is rábólintott, így immár az egész országra érvényes.

Hogyan találjuk meg?
Ha tudni akarjuk, hogy egy adott termék tartalmaz-e mikroszemcsét, keressük az összetevők között a polietilént (polyethylene), ez a plasztikadalék leggyakoribb elnevezése. Emellett a polipropilén (polypropylene), polietilén-tereftalát (poly-e-terephthalate), és polimetil-metakrilát (polymethyl methacrylate) néven találjuk meg.

Ha itthon / EU-ban még nincsenek is betiltva a mikroszemcsék, érdemes lemondanunk a műanyagos termékekről és a műanyagmentes alternatívák közül választanunk szépségápolási szereket.

 

forrás:

http://ecolounge.hu/eletmod/betiltottak-a-muanyag-mikorszemcses-kozmetikumokat