Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tavaszi Nagytakarítás - május 8.

  • 2010. május 05.
  • Perneczky László
Szerző: 
Perneczky László

Tavaszi Nagytakarítás 2010Tiszta Magyarországért Társulás néven az eddigi legnagyobb, legszélesebb körű összefogás indult el a szemetelés és illegális hulladéklerakás ellen. Az első közös rendezvény május 8-án, szombaton lesz a budapesti városligetben és több mint 2000 (!) településen!

Tiszta Magyarországért Társulás néven az eddigi legnagyobb, legszélesebb körű összefogás indult el a szemetelés és illegális hulladéklerakás ellen. Az első közös rendezvény május 8-án, szombaton lesz.

Budapest Nagy  Várostakarítás 2010Budapesten a Városligetben lesz a tavaszi „Nagy Várostakarítás”, az FKF Zrt., az Ökopannon, az Ökopack és a National Geographic jóvoltából. Az egész napos program során számtalan hulladékos látványosság közül "szelektálhatunk". A hírességek vezette csapatok idén szelektív gyűjtőszigetek környékét takarítják, az este pedig Roy és Ádám, ileltve Rúzsa Magdi ad élő koncertet.

A Nagy Várostakarítás és Szelektív Nap mellett legalább ilyen fontos, hogy az Országos Polgárőr Szövetség jóvoltából több mint 2000, azaz kettő ezer (!) településen lesz helyi takarító akció, azaz május 8 igazi Országos Nagytakarítás lesz! A helyi polgárőröket számos helyi önkormányzat és köztisztasági szolgáltató segíti, és minden rendezvényen szeretettel várják az érdeklődőket és a segítő kezeket! Az összefogást támogatja a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és folyamatosan csatlakoznak olyan, a témával évek óta foglalkozó kezdeményezések is, mint a TV2 Napló stábja. A tisztelet azonban elsősorban azokat a helyi környezetvédő, vadász, horgász, hegymászó és turista egyesületeket, hulladék-kommandókat és diákcsapatokat illetit, amelyek rendszeresen szabadítják meg a területeiket a szeméttől. Nem beszélve azokról a közösségekről, akik nem tűrik el, hogy szomszédságuk és környékük elszemetesedjen! Abból kiindulva, hogy csak a HuMuSz Tájsebészet kampánya alatt több mint 600 csapatról szereztünk tudomást, állíthatjuk: „búvópatakként” már most is létezik egyfajta mozgalom, nemzeti ügy a szemetelés és illegális hulldéklerakás ellen!

A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) bő 10 éve próbálja folyamatosan napirenden tartani és valamilyen formában tető alá hozni azt az együttműködést, amely végre-valahára a Tiszta Magyarországért Társulás keretében önálló életre kél. Fontos azonban leszögeznünk: az összefogásnak NEM célja, hogy bármilyen szinten „magába olvassza” vagy koordinálja a közterület-takarító és gerillakertész kezdeményezéseket. Épp ellenkezőleg: információ és tudásmegosztással és a nyilvánosság által kívánjuk bátorítani, segíteni az önálló helyi akciókat, a sokszínű város- és faluszépítő csapatokat, a közterületi szemetelés ellen fellépő különféle kezdeményezéseket. A www.tisztamagyarorszagert.hu független, önálló felületet biztosít a minden hasonló kezdeményezéseknek.

Kapcsolat: [email protected] HuMuSz Kapcsolattartó: Perneczky László + 20 / 39 00 566