Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megjelent a Saláta 2009. novemberi száma

  • 2009. november 13.
  • beus
Megjelent a Saláta - a HuMuSz pedagógusi hírlevelének - 2009. novemberi száma.

 

Az ingyenes hírlevélre feliratkozni itt lehet: SALÁTA

Tartalom:

1. Szavazz a Földre - felhívás
2. Vetíthető a Hülyeség kora c. film iskolákban is
3. Pályázat középiskoláknak
4. Egészséges táplálkozás közétkeztetésben
5. Pedagógusképzés
6. Humusz projekt
7. Hétköznapi mérgeink - ingyenes kiadvány
8. Vízkonfliktusok - könyvajánló
9. Gyermekrajz pályázat
10. Oktatóanyagok kedvezményesen
11. Mozgalmak a gyerekek szabadba csábításáért
12. A gyilkos szója - filmajánló
13. Klíma-kalkulátor gyerekeknek
14. Iskolai komposztálás
15. Madár-naptár


A hazai WWF együttműködésre kéri a pedagógusokat! Osztályok csatlakozását várják 2009.11.30-ig a WWF lampionos akciójához. A kampány célja, hogy a decemberi koppenhágai ENSZ klíma-konferencián felhívják a döntéshozók figyelmét arra, hogy egy erőteljes és szigorú kibocsátás-csökkentési célokat tartalmazó megegyezés szükséges ahhoz, hogy elkerüljük a globális klímakatasztrófát.

Szeretnéd megnézni a filmet? Közösségi vetítést szerveznél az iskolában, szakkörön, egyetemi klubban? Rendezvényt szervezel klímaváltozás - környezetvédelem témakörben és felhasználnád a filmet is? Itt a helyed!

3.Pályázat középiskolák számára

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) pályázatot hirdet középiskolák számára a természettudományos oktatás fejlesztéséhez szükséges taneszközök beszerzésének támogatására.

4.Egészséges táplálkozás és helyi termékek a közétkeztetésben

A Nimfea Egyesület az egészséges táplálkozás feltételeinek és a helyi termékek fogyasztási esélyeinek javítását célzó programot indít, melyet Jász-Nagykun-Szolnok megye és Békés megye határán található Alsó- Berettyó-mellék kilenc településén kíván lebonyolítani.

5. Akkreditált pedagógus továbbképzés 2010 tavaszán

A Herman Ottó Természetvédő Kör EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásával másfél éves programot kezdett 2009. tavaszán. A program keretén belül az oktatást, a természet- és környezetvédelmi nevelést tűzte ki alapcéljául; melynek kapcsán 2010 tavaszán tanárképzést szervezenek.

6. Hulladékos szemüveg projekt

A HUMUSZ megkezdi a mai magyar valóságból a jó gyakorlatok kiszűrését, hogy létrejöjjön egy olyan, mindenki számára hozzáférhető esettanulmány-kollekció, ami remek mintákat tartalmaz a környezettudatos fogyasztásra és hulladékcsökkentésre. VÁRJUK DIÁKOK, TANÁROK ÖTLETEIT IS! Akár órai beszélgetés formájában, akár írásos feladatban is jól körbejárható téma.

7. Hétköznapi mérgeink - ingyenes kiadvány

A Levegő Munkacsoport 2009 májusában kampányt indítottunk azzal a céllal, hogy a lakosság kevesebb és kevésbé káros kemikáliával találkozzon, és lehetőleg kerülje a felesleges, pazarló vegyszer használatot. Ennek kapcsán készült el az az ingyenes kiadvány, mely az iskolai oktatásban is haszonnal forgatható.

8. Vízkonfliktusok - könyvajánló

Egy érdekes könyvet szeretnénk a figyelmükbe ajánlani, "Vízkonfliktusok - Küzdelem egy pohár vízért" címmel. A nemrégiben megjelent tanulmánykötet fókuszában a környezeti szűkösség fogalma áll, kiemelt tekintettel az édesvízhiány és vízszennyezés okozta problémákra, valamint részben a szűkösség következtében kialakuló konfliktusok módjaira, megjelenésük lehetséges földrajzi helyeire, okaira és a várható következményekre.

9. Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajz Pályázat

Útjára indult a 19. Bayer- UNEP Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermek Rajzpályázat, melynek idei témája "A Föld élővilágának sokszínűsége". A pályázatokat 2010. április 15-ig lehet benyújtani.

10. Oktatóanyagok kedvezményes áron

2009. November 30-ig ötven százalék kedvezménnyel vásárolhatóak meg az Energiaklub oktatóanyagai.

11. Mozgalmak a gyerekek szabadba csábításáért

Egy érdekes cikket szeretnénk figyelmükbe ajánlani. A téma a gyermekek és a természet kapcsolata, illetve az, milyen problémákat is okozhat a gyermeki lélekben a természettől való eltávolodás ténye. Elgondolkodtató, aktuális téma... egy izgalmas könyvajánlójával.

12. A gyilkos szója - filmajánló

A Magyar Természetvédők Szövetsége - Föld Barátai Magyarország legújabb filmje az Élelmezési Világnapra készült el, amely feltárja az európai - nagyüzemi - állattartás és az esőerdők pusztításának közvetlen kapcsolatát. Az ingyenesen letölthető filmet oktatási célokra is ajánljuk!

13. Klíma-kalkulátor

Az Ökológiai Stúdió Alapítvány folytatja éghajlatvédelmi ismeretterjesztő programját. A tavaly megjelentetett „Klíma-korong” után elkészült annak elektronikus alapú nagytesója: a „Klíma-kalkulátor”, amely az előbbinél részletesebb és pontosabb számítást tesz lehetővé. 

14. Példamutató iskolai komposztálás

A Diadal Úti Általános Iskola példaértékű tevékenységbe kezdett. Egy szaktanár vezetésével - s a gyerekek aktív bevonásával - kerti komposztálásba fogtak az oktatási intézmény udvarán.

15. Megjelent az MME 2010-es asztali naptára

Megjelent a Magyar Madártani Egyesület művészi fotókat felsorakoztató, 2010-es asztali naptára. Ajánljuk oktatási intézmények számára versenyek díjazására.