Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Adózni kell az égetés után

  • 2007. november 05.
  • humusz
france_burner_120Hat európai államban, így Ausztriában, Dániában, Norvégiában, Hollandiában, és Belgium flamand területein adózni kell a hulladékégetés után. Svédországban 2006 nyarán lépett életbe az égetõk megadóztatását szabályozó jogszabály.
Az adó összege a legtöbb országban attól függően változik, hogy az égetőben a hulladékból állítanak-e elő energiát vagy sem. Svédország esetében az égetőkre kiszabott adó, amennyiben nincs energia nyerés, meghaladja a lerakott hulladékra kivetett adó összegét is Dániában pedig az energia visszanyeréstől függetlenül igen komoly 44 eurós ( mintegy 11 ezer Ft) tonnánkénti adót kell fizetni az elégetett hulladékért. Nagy-Britanniába a tervezett égető-adó egyenlőre nem kapott többségi támogatást.

Az adók bevezetésének fő oka, minden országban az, hogy egyrészt megfizettessék az égetés külső költségeit (mint például a káros egészségügyi hatás) az égetőkkel, másrészt, hogy a hulladékot a hasznosítás irányába tereljék. Az adó bevezetése hazánkban is megfontolandó, hiszen az újabb és újabb égető-projektek helyett a hasznosító ipar kiépülését segíthetné.

Válaszúton Alapítvány