Zöld kalandozások - Szökés a közműrabszolgaságból

Időpont: 
szerda, 2010, december 8 - 18:00 - 20:00
Helyszín: 
HuMuSz Ház

Szalai PéterA gyakorlatban is kipróbált ötletek egy vidéki ház felújításának tíz éves, befejezetlen története kapcsán. Az utóbbi években a máriahalmi ház lassan alakul, miközben a történet egyfajta szökési kísérletté kezd válni: szökéssé a közműrabszolgaságból. Az előadást élőben is közvetítjük honlapunkon december 8-án, 18 órától!

A beszélgetés során szó lesz egy fal- és padlófűtési ötletről, ami újrahasznosított lemezradiátorokkal készült, egy egyszerű talajhőcserélős hűtő-szellőztetőről, a tűzkorsóról, vizes fal házilagos szigeteléséről, egy külső hőszigetelésről, "olajlufi" azaz polisztirol lapok nélkül, "thermo" üvegről, mely újrahasznosított ablaküvegből készült, tömegkályháról, tömegkazánról és a fafűtésről általában.

Meghívott előadónk Szalai Péter, aki így ír magáról: "Eredetileg gépjárművillamossági szerelőként érettségiztem, de már középiskolás koromban érdekelt a híradástechnika.  A középiskola felétől csak tisztességből jártam iskolába, otthon erősítőket, vezérlő és szabályzó áramköröket építgettem, a szobám inkább egy földrengés sújtotta elekrotechnika szertárhoz hasonlított. Érettségi után a Pannónia Filmstúdióban kezdtem dolgozni, majd a Rexfilm Kft és a Mikroszinkron következett. 2000-ben Budapestről Máriahalomra költöztünk, azóta itt élek családommal.

Komolyan aggaszt, ami zajlik a világban, nem vagyok optimista, de pár éve a magam módján teszem, amit tudok. Egy helyi televíziócsatornát indítottunk, ezen kívül a Környezeti Nevelési Hálózattal együttműködve egy modellértékű kezdeményezést indítottunk el, a fenntartható, autonóm vidéki lét lehetőségeit keresve. Ezt a www.autonomenergia.hu és a www.kne.hu honlapokon lehet majd nyomon követni. Olyan külföldi filmek magyar változatát készítem el Tracey Wheatley-vel, amik segíthetnek minket a megértésben és a kiút keresésben: www.globalprojekt.hu http://www.youtube.com/user/vackor11

tömegkályha

Saját építésű  biológiai szennyvíztisztítót, levegős talajhőcserélős klímát, saját fejlesztésű hibrid falfűtést, szürkevíz hasznosító WC öblítést, egy tégla építésű takaréktűzhelyt, napkollektort és 2 tömegkályhát használok. Tervezem a többek között a komposzt WC-t, dolgozom egy perlit-nádpalló-mészvakolat rétegrendű utólagos hőszigetelésen. Van még pár dolog, nyughatatlan természetű vagyok. Igyekszem egyszerűsíteni a dolgokat, amik ettől mind bonyolultabbak lesznek... így megy ez..."

Az ingyenes előadás időpontja: 2010. december 8. (szerda) 18.00 óra
Helyszíne:
HuMuSz Ház, 1111 Budapest Saru u. 11.

Az előadásra minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Hozzászólások

Sziasztok! Kell jelentkezni, vagy várhatóan elfér minden érdeklődő? (Ha kell, akkor írjatok fel kérlek!) Üdv, Spikk

Nem szükséges előzetes bejelentkezés, ha kell, vihetünk be székeket a konyhából is :) -humuszka

Mi megyünk. Hosszú lesz? Előtte együnk, ha megyünk? Jönne a menyünk. Együtt megyünk, vagy ne együtt menjünk?

Hát nem jutottam be! :-( tömve volt a terem. :-(( Nem álltam ott a folyosón 2 órát, csak egy picit. Majd máskor máshol talán magamba szívom a dolgot...

Az előadásokról videófelvétel készül, melynek vágott verziója hamarosan honlapunk videótárában lesz elérhető.

Sziasztok! Hogy lehet visszanézni az előadást?

Amint elkészül a vágott, és netes-video minőségre konvertált előadás anyaga, feltesszük a vimeora, és természetesen belinkeljük ide is. Addig egy kis türelmet kérünk minden érdeklődőtől.

Nagyon várjuk a videót!!! előre is kösz!

Nagyon várom a videót!!! én is...

Új hozzászólás