Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöld Forgatag, 2005

Év: 
2005
Szám: 
Tél
Szerző: 
Pócsa Andrea–Hegyesi József

A helyszínként szolgáló rektori díszterem előtt egy hatalmasra felfújt magyar szürke marha. Itt valami nem mindennapi történik. És tényleg. Lassan hagyománnyá válik a Zöld Forgatag környezet- és természetvédelmi programsorozat – idén a gödöllői Szent István Egyetem adott otthon neki november 14. és 17. között.

Az első terembe lépve mintha egy erdőben járnánk: őszi levelek a mennyezeten, lentebb gyógynövénytea illata. Az előtérben számos kiállítás, ásványbemutató, hulladékkompozíciók, régi betétes üvegek nagyanyáink korából, figyelemfelkeltő plakátok a tudatos fogyasztásról. A sarokban sátor és némi erdei csendélet: a felejthetetlen Süni-táborok hangulata.
A négy nap folyamán mintegy tizenkét előadás hangzott el a legváltozatosabb témákban. Eszmefuttatásokat hallhattunk Kiszel Vilmostól az európai civilizáció válságának jeleiről és megoldási lehetőségeiről, Breuer Lászlótól a terepi környezeti nevelés módszereiről, Egely Györgytől tiltott találmányokról. Máté Bence, az Év Ifjú Természetfotósa lenyűgöző fotóival kápráztatta el a nagyérdeműt. Meghívott előadóink között szerepelt Kropkó Péter (Ironman), aki a sportolásra és egészséges életmódra próbálta felhívni a figyelmet kis hazánkban, valamint Dr. Standovár Tibor természetvédelmi biológus, aki az erdei életközösségek védelméről tartott izgalmas előadást. Aztán dübörgött a Misztrál együttes.
A gasztronómia iránt érdeklődők nagy örömére volt hagyományos kenyérsütés is, közben külföldön járt egyetemistáink meséltek Spanyol- és Finnországban szerzett tapasztalataikról. Még az USA és Kanada nemzeti parkjairól is csodálatos fotókat láthattunk, egyenesen Dr. Centeri Csaba gépéből.
Ha elfáradtunk, bio-mangalica zsírjával megkent tönkölybúzakenyér és finomabbnál finomabb gyógyteák szolgáltak vigaszul.
Jövőre veled ugyanitt!