Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékház

Év: 
2005
Szám: 
Nyár
Szerző: 
mese

Mi a közös a számítógépbillentyűzetben, a telefonkönyvben és a közlekedési táblában? Nyilván a legtöbben kapásból tudják a választ: mindegyikkel lehet falat burkolni.

2005 júniusában a környezetvédelmi világnap alkalmából San Franciscoban egy egész hetes környezetvédelmi programsorozatot rendeztek (apró megjegyzés: ezt az ötletet pl. a budapesti városvezetés is felkaphatná…). Volt ott minden: repi előadások, kiállítások, kisebb túrák, tüntetések, filmek….és hulladékház. A hulladékházat a város egyik központjában, közvetlenül a Városháza előtti füves téren állították fel. Jellegzetessége – mint ahogy az a nevéből is kitűnik -, hogy felépítéséhez csak hulladékokat illetve bontott anyagokat használtak. A ház persze nem volt nagy, sőt, igazából barátságos sem, hiszen nem valódi lakásnak, hanem figyelemfelkeltő eszköznek szánták. Fala bontott falemezekből állt, amelyet belülről a már említett anyagokkal borítottak be (sőt, mintha az egyik falon még használt tűzoltócsövek is lettek volna, szorosan egymásra rétegezve…). A telefonkönyves megoldás különösen praktikusnak bizonyult, ugyanis abban kis „polc szerű“ mélyedéseknek is lehetett helyet hagyni. Találhattunk ott használt kartonokból préselt asztalt, jó sok parafadugót magába foglaló ülőalkalmatosságot, mosogatót valami betonszerű anyagból. A  kertben virágnak álcázott műanyag bigyók, illetve kutyaház (?) maradék deszkákból. Az emeleti hálószobába sajnos nem lehetett felmenni … talán a „használt lépcső projekt“ még nem volt egészen tökéletes …
A ház tervezői és alkotói gárdája építészekből, művészekből, mérnökökből, tájépítészekből, építésvezetőkből, valamint egyszerű önkéntesekből verbuválódott. A házat 6 hét alatt rakták össze, de csak pár napig állt, amíg a rendezvénysorozat tartott.
Persze kérdezhetnénk, hogy mi értelme mindennek. Ki akar reggelente úgy ébredni, hogy 3oo számítógépbillentyűzet néz vissza a falról? Biztos van, aki ezt érdekesnek találná, de talán a többség nem ilyen. Természetesen mindennek szimbolikus jelentése volt. A szervezők arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy
• rengeteg használható dolgról gondoljuk azt, hogy már nem használható
• az építőiparban egyre jobban el kellene terjeszteni a bontott anyagok felhasználását
• mindenkinek ügyelnie kellene a saját háza épít(tet)ésénél, felújításánál, hogy minél több „zöld“ megoldást alkalmazzon.
És ami még nagyon fontos: ebben az akcióban olyan emberek (építészek, építésvezetők, mérnökök) vállaltak meghatározó szerepet, akik a munkájuk révén maguk is közvetlenül tenni tudnak valamit a „zöld építészetért“.

Info: www.scraphouse.org