Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

UNEP -- Földanyánk

Versenykiírás
Év: 
2002
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Márkus Eszter

Az ENSZ Környezetvédelmi Program Magyar Nemzeti Bizottsága (UNEP Magyarország) a Környezetvédelmi Minisztérium támogatásával versenyt ír ki 8-14 éves általános iskolások számára:

 

 

 

Földanyánk


A UNEP GEO-2000 (Global Environmental Outlook) Report eredményei alapján készült a fiatal korosztály számára a FÖLDANYÁNK (Pachamama) kiadvány, mely a jelentés legfontosabb pontjait ismerteti a korosztály számára is érthető, élvezetes formában. A könyvből magyar nyelvű website-ot fejlesztettünk www.emla.hu/foldanyank címen, mely a tárgyalt témákat tematikusan közelíti meg. Fontosnak tartjuk, hogy hazai aktuális kérdéseket kapcsoljunk a témákhoz, hogy a magyar gyermekek is magukénak érezzék a problémákat, melyek a világ egészét is érintik.

Lebonyolítás


Az iskolák 4 fős csapatokat indíthatnak a 3-4, 5-6, 7-8 osztályos korcsoportokban, amelyek a weboldalon vagy postán juttathatják el a UNEP Magyarország titkárságára (az EMLA Egyesületbe) pályamunkáikat.

A pályázat tartalma egy helyi vonatkozású akcióterv, mely a környezet védelmét szolgálja, anélkül, hogy "pénzbe" kerülne. A nevezőktől olyan ötletet várunk, amely a szokásaink megváltoztatásával, kevés odafigyeléssel, tudatos viselkedéssel tud, kíván eredményt elérni. Állapotfelmérést (környezeti állapotot leíró adatok gyűjtését vagy mérését) és javaslatot is tartalmaznia kell a pályázatoknak. Nevezési díj nincs.

A következő témákban lehet nevezni:

  • 1. Vizeink és élõlényeinek védelme
  • 2. Levegőt! -- mindenkinek
  • 3. Erdők-mezők-szeméthegyek
  • 4. Ma még láthatod(?) -- veszélyeztetett élőlények

    Nevezési határidõ: 2002. április 22., a Föld Napja

    Elbírálás: a UNEP Magyarország által felállított 5 fős testület által.

    Eredményhirdetés

    Az eredményeket nagy nyilvánosság mellett ismertetnénk, mely a pályamunka témáját és a gyermekek és oktatójuk bemutatását is jelentené.

    Eredményhirdetés és a díjak átadása: 2002. június 5-én, a Környezetvédelmi Világnapon, a UNEP Magyarország éves ülése alkalmával.

    Lehetőség szerint a legjobb 20 csapatot hívnánk meg az eredményhirdetésre, melyre egy természetvédelmi parkban vagy arborétumban kerülhetne sor.

    Díjazás

    A győztes csapatokat vendégül látja a UNEP Magyar Nemzeti Bizottsága a Környezetvédelmi Világnap alkalmával rendezett gálaebéden, ahol átvehetik ajándékutalványukat:

    Kategóriánként az I. helyezett csapat tagjai fejenként 5.000.- Ft

    Kategóriánként a II. helyezett csapat tagjai fejenként: 4.000.- Ft

    Kategóriánként a III. helyezett csapat tagjai fejenként: 3.000.- Ft

    Általános információk:

    Pályázat tárgyszavai: környezetvédelem, ENSZ, általános iskolások, biológia, kémia, földrajz, természetismeret, UNEP

    Pályázat kiíró: Környezeti Management és Jog Egyesület (EMLA), UNEP Magyar Nemzeti Bizottság, 1076 Budapest, Garay u. 29-31.