Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A mi világunk

Év: 
2002
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Privigyei Csaba

Ez a címe egy tankönyvnek, amely általános iskolák 2. osztályos tanulóinak (7-8 éves gyerekeknek) szól. Szerzője Dr. Mester Miklósné (kiadja az Apáczai Kiadó, Celldömölk, 2001). A tankönyv kezünkbe került példánya a negyedik, átdolgozott kiadás. Tartalma, röviden összefoglalva ember és környezet kapcsolata, természet- és környezetismeret, a testi és lelki egészség védelme, valamint az ivóvízről és energiáról szóló alapismeretek is. A tankönyv tanulmányozása során több olyan, durva szakmai hibát és szemléletbeli pontatlanságot észleltünk, amelyek együttes előfordulása szinte hihetetlen egy, a Művelődési és Közoktatási Minisztérium által még 1998-ban jóváhagyott, azóta átdolgozott és négy kiadást megért tankönyv esetén. A szaklektorok kifogásait egyszerűen figyelmen kívül hagyták! Szakmai dilettantizmus, nemtörődömség vagy ki tudja milyen más okok vezethetnek odáig, hogy ilyen párját ritkító hibasorozat napvilágot láthasson.

A természetismerettel-természetvédelemmel kapcsolatos tévedések mellett egy élő Tetra Pak reklám ragadja meg a figyelmet a "Testi, lelki egészségünk" című anyagrész "A tej útja a tejes dobozig" című fejezetében. A szerző az ún. kombinált csomagolóanyagot környezetbarát, egynemű csomagolóanyagként mutatja be. A szöveghez kapcsolódó fényképes illusztráción pedig Tetra-dobozok virítanak.

Sokszor leírtuk már: a Tetra Pak budaörsi gyára 1992 óta évente mintegy 800 millió darab dobozt termel. Egy 1 literes doboz tömegének 5%-a fém, 10%-a műanyag és 85%-a pedig papír. A doboz újratöltésre alkalmatlan. Újrahasznosításával a legnagyobb gond az, hogy az egyes rétegek házilag nem választhatóak szét, s az erre szolgáló ipari technológia rendkívül drága, bonyolult és nem is annyira hatékony (még a nyugat-európai országokban sem), ráadásul víz- és energiaigényes, így gazdaságtalan is.