Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyre kevesebb étel, egyre több csomagolás

FOODAPEST, 2000
Év: 
2000
Szám: 
Tél
Szerző: 
Szilágyi László

Mióta mindent lehet kapni, nem vágyom semmire. Igaz, régen sem voltam különösebben oda a Nyugatról becsempészgetett kurrens cikkektõl, de manapság már kimondott csömör fog el a boltok áruválasztéka láttán. Az élémiszeripari szakvásáron ez az érzés még fokozottabb volt, hiszen itt még el is magyarázták nekem, hogy melyik portéka miért finom és hogy miért van ilyen kíméletlenül becsomagolva.

 

 

Vetélkedõ: Ki tud drágábban csomagolni?
Vetélkedõ: Ki tud drágábban csomagolni?
Testünk 78%-a ásványvíz
Testünk 78%-a ásványvíz
 

 

A gyümölcs kívül marad...
A gyümölcs kívül marad...
 

Az ásványvizeknél a legsokkolóbb mindez, elképesztõ aránytalanság van a víz és a csomagolás ára között. Lényeges különbség nincs az ásványvizek között, mégis óriási apparátussal dolgoznak a meggyõzésünkön, a mi pénzünk terhére versenyeznek "image"-uk kialakításán, a "brand"-ek "pozicionálásán", "márkahûségünk" kifejlesztésén. Nagy erõkkel próbálnak leszoktatni minket a sima vízrõl, az adatok szerint sikerrel.

Egyre kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, ezzel szemben egyre több elõ- és agyonfeldolgozott (mûanyag)kaját. Bepanírozzák nekünk a húst, mert nekünk már nincs idõnk, kedvünk, türelmünk. Karriert csinálsz vagy vacsorát?

Kolbászból van a hülyítés
Kolbászból van a hülyítés
 

Az élelmiszer adalékanyagok piaca is óriási. Egészen hátborzongató kémcsövekben és üvegekben látni a vegytiszta bõrkelazítót és a pektingranulátumot. Az egyik standnál odalépett hozzám egy mosolygós-öltönyös, udvariasan (angolul) felszólított, hogy hagyjam abba a színes ételfestékek fényképezését. Miért nem lehet egy nyilvános kiállításon fotózni? Mert ez nem élelmiszer (idáig teljesen egyetértettem), hanem csak egy köztes kellék (errõl tudtam volna vitatkozni).

Állományjavító anyagok...
Finom, ha jól van elkészítve
 

Szemmel látható, hogy a szakma nem tud betelni magával, az elõállított (és jól becsomagolt) portékáival. Büszkén tukmálják a fokpiszkálóra tûzött vagy mûanyagpohárba löttyintett ételüket-italukat, majd rutinos mozdulattal hajítják a szemétbe a maradékot. Mi meg csak kóválygunk a standok között, és nem tudjuk, mitõl émelyeg a gyomrunk, a kóstolóktól vagy a lehengerlõ marketingtól.

Manager menü Csomagolási lehetõségek