Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tartós tankönyvek

Év: 
1998
Szám: 
Tél
Szerző: 
Kalas György

A környezetvédő társadalmi szervezetek szakmai munkáját koordináló Hulladék Munkaszövetség aktívan szeretné támogatni a tárca "tartós tankönyvek" bevezetésével kapcsolatos elképzeléseit, ezért levelet írt Pokorni Zoltán oktatási miniszter részére.

Szövetségünk (tanácsadással, akciókkal, kiadványokkal) évek óta segíti azon oktatási intézmények munkáját, amelyek az ismert értékesítési nehézségek ellenére is vállalkoznak a folyamatos iskolai papírhulladék-gyűjtés megszervezésére. Ennek általánossá válása tudatformálási szempontból ugyan rettentő jelentőséggel bírna, a környezeti oktató-nevelő munkánk során azonban mindig hangsúlyozzuk a hulladékmegelőzés elsőbbségét az újrahasznosítással szemben.

A használt tankönyvek visszagyűjtésénél ökológiai szempontból ugyanis hasznosabb lenne a több éven át használható tankönyvek általános bevezetése. Ez a hulladék megelőzés, amivel nemcsak a hulladék lenne kevesebb, de jelentős mennyiségű fát, vizet, energiát és környezetszennyezést (levegő- és főleg vízszennyezést) is megtakaríthatnánk. Az értelemszerűen továbbra is "egyutasként" használt (munka- és iskolai) füzeteknél és tankönyveknél fontos lenne elérni, hogy gyártásukhoz - ahol nincs különleges minőségi követelmény - a kedvezőbb környezeti mutatókkal rendelkező újrapapírt vagy környezetbarát papírt használják fel.

Szeretnénk, ha a minisztérium (saját eszközeivel) biztosítaná, hogy a tankönyv ügyben "illetékes" pedagógus közösségek döntésükkor a fenti ökológiai érveket is mérlegelhessék. Hasznosnak tartanánk, ha a HuMuSz - az általa hamarosan indítani tervezett új iskolai akció kapcsán - részletesebben megismerhetné a minisztérium "tartós tankönyvek" bevezetésével kapcsolatos elképzeléseit, annak időbeni ütemezését.