Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Tetra Pak oktatóprogramja

A Tetra Pak oktatóprogramja
Év: 
1997
Szám: 
Tél
Szerző: 
Szilágyi László

Saját tanítványaim nem szenteltek sok figyelmet a dobozgyári játékprogramnak, ma már egy ilyen grafikai kivitelû és bénácska játékkal nem sokáig lehet lekötni a gyerekeket. Még szerencse! Alaposabban végigunatkozva a játékban rejlõ lehetõségeket, veszélyes dolgok derülnek ki a hulladékok újrahasznosításáról.

Az 1. játékban nekünk kell rekeszeket elhelyezni a teherautón és addig mozgatni a teherautót(!), amíg uszkve 6 méter magasról (a futószalagról) minden üveg beleesik a rekeszekbe.

Rakodó üzem Mint az életben. Az üvegek törnek! Ez a tulajdonságuk. Üvegmosás következik ezután, ott az a feladatunk, hogy a vízsugár irányába forgassuk az üvegeket. Ha nem sikerül, mindig felvillan egy piros háromszögbe zárt felkiáltójel, és egy ablak jelez: "Anyagot vesztettél!" Szörnyû érzés! így, ha ügyetlen vagyok (márpedig...), elfogyhat a homok, ami kezdetben volt 100. Szóval nagyon macerás ez az üvegvisszaváltÓSDI.

A 2. (Újrahasznosító) játék a szemétdombon zajlik. Onnan kell összeszedni a szemetet és bedobni a megfelelõ színû konténerbe. Ez is életszerû szituáció, nem? (Egyébként miért mindig a gyerekkel szedetik össze a szemetet?) Ha rossz konténerbe dobom, a program figyelmeztet, hogy már megint anyagot vesztettem. Közben vészesen fogy az idõ! Egyre dühödtebben "klikkelek" ide-oda, de a nyersanyag csak fogy.

Aztán elkezd borulni valamelyik konténer, gyorsan alá kell állni a teherautóval (az azonos színû parkolóra kell helyezkedni - amíg erre rájöttem!). El kell hajtani a "Mûveletek" nevû helyre és itt súlyos döntések elé nézünk: egy prés és olvasztó és egy nemt'ommi között kell választani. Ez a harmadik dolog egy fekete-fehér csõ, ami ritmikusan mozog, amikor beleöntjük a szemetet. Látványnak sem utolsó. Ezzel le is kûzdöttem az újrahasznosítást.

A program azt mondja: "Maradt: 50 olajad, 90 homokod, 90 fémed, 90 faanyagod." Egész büszke lehetek magamra! A lényeg most jön: "Valódi nyersanyag nem nyerhetõ vissza üveg-, kartonpapír-, vagy mûanyag csomagoló anyagból." (betû szerint). Pedig mintha ezt csináltuk volna.. 1. Szemétdomb

. Jön a 3. (Újrahasznosítható nyersanyagok) játék. Ez a kedvencem. Sajnos nem tudom bemutatni a részleteit, mert nem mûködik. Amíg jó volt, addig az "Utánpótlás/Raktár" nevû helyen egy markolóval kellett nyersanyag után kajtatni, azt elvinni a "Gyár"-ba. Farönköt csak úgy nem lehetett markolni, elõbb hozni kellett a "Raktár"-ból egy élõ fát, ami a rönk helyébe ugrik és már mehetünk is a gyárba. Pörög a fogaskerék, aztán rögtön a "Bolt/Feldolgozó"-ban találjuk magunkat, ahol egy bevásárlókocsiba kell beletenni azt a bizonyos csomagolóanyagot, amihez az elõbb még a nyersanyagot markolóztuk. Ez aztán rögtön el kell vinni hasznosításra. Ez tényleg így van: a boltból rögtön vihetnénk a szemétfeldolgozóba a csomagolásokat, a legtöbbje ugyanis teljesen felesleges...

Újrahasználható nyersanyag

 Itt nagyon kell vigyázni, nehogy megint nyersanyagot veszítsen az ember, pl. nem szabad elégetni, nem célszerû a szeméttelepre se vinni. Ha megfelelõ helyre teszem a szemetet, akkor kiírja a gép, hogy lett belõle pl. egy tekercs WC-papír vagy mûanyag vállfa. Ilyen egyszerû ez. Mehetek megint markolni, de nem jó a markolóm. Nem mindenkinek mûködik?

 

 

     

 

U.i.: Már a 2. játék sem mûködik. Ez a program tényleg olyan, mint az üvegvisszaváltás...

 
Mi lenne, ha mindenki lehívná ezt a játékprogramot, és megírná a véleményét (ezúttal a legkomolyabb stílusban), aztán csokorban elküldenénk a készítõknek, esetleg a Baja Ferinek... Hadd sejtsék meg, hogy nem mindent lehet eladni, még kis hazánkban sem. Esetleg tehetnénk javaslatokat, hogy mi legyen a következõ verzióban, amit a nagy  ikerre való tekintettel piacra dobnak.  Rezes  Valaki felvetette Bill Gates-nek, amikor itt járt, hogy a hagyományos levelek azért kedveltek még manapság is annyira, mert a számítógépen küldött üzeneten nem érzik a parfümillat [email protected] bölcsen azt válaszolta, hogy ez ugyan még nem jutott eszébe, de majd gondolkodik rajta. Szerintem mire a Tetra Pak-nál bevezetik a valóságos hulladékfeldolgozást, addigra lesz szagos szoftver is. Csak vigyázni kell a szoftver nevével, mert elképzelhetõ, hogy a "Lepra Pukk" név kicsit félrevezetõ lesz... 

> jooferi