Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Mcdonald's az egyetemen

Év: 
1997
Szám: 
Tél
Szerző: 
Jutka

A Veszprémi egyetemen mûködõ Csalán csoport Zöld napokat szervezett. A második napon elõadást tartott a McDonald's környezetvédelmi menedzsere. Elsõként bemutatta a hulladéktermelés alakulását hazánkban. Kezdetben nem szemeteltek többet, mint egy átlagos magyar étterem, de az elmúlt években pl. beszüntették a polisztirol cikkek felhasználását.

A menedzser elmondta, milyen nehéz ma itthon meggyõzni az embereket a környezetvédelem fontosságáról. Nehezen találtak olyan szállítót is, aki csak az õ éttermüktõl viszi el a hulladékot. A feldolgózóra szintén nehezen találtak rá. Sok gondjuk volt a szemét tömörítésével is, de ma már ez megoldott kérdés. Képeket mutatott a hulladék szelektív gyûjtésérõl, és arról, hogy ma már minden étterem ezen az elven alapul. A konyhában óriási mûanyag zsákokban gyûjtik a feldolgozásra váró szemetet, az utcán a gyûjtõkocsi pedig egy mozdulattal fel tudja venni a földrõl. Vannak olyan napok, amikor csak a papírt viszik el.

Az elõadáson nem derült ki egyértelmûen az, hogy csak a fõvárosban, vagy már vidéken is mûködik a rendszer? Mi lesz a sorsa a begyûjtött szemétnek? Ezt követõen egy kerekasztal-beszélgetés kezdõdött volna, de sajnos a dolog vitatkozó monológokba fulladt a teljesen eltérõ nézõpontok miatt. Többek között arról is szó esett, hogy miért nem vesz az étterem ehetõ tányérokat. Az érvelés az volt, hogy amikor bevezették a fagyi ostyatölcséres változatát, mindenki sanda szemekkel mérgette.

Az este egy tanulsággal szolgált: beszélnünk kell egymás nyelvét és a másikra odafigyelve kell megoldást találnunk, mert ennek hiányában nem születhet közös érdekeken alapuló megegyezés.

101 kiskutya, 200 munkás

A McDonald's már megint a szóbeszéd tárgya lett, mivel komoly baleset történt egy vietnámi gyárban a 101 Kiskutya elõállítása közben. A Világfejlõdési Mozgalom (World developing movement) alapján 200 munkás betegedett meg aceton kibocsátás során. Még kettõ hónappal a baleset után is a vietnámi mértéknél százötször (105) nagyobb aceton volt mérhetõ. A gyár dolgozói többnyire fiatal nõk, akik 9-10 órát dolgoznak naponta, hetente hét napig, 3.5-5 penny-ért óranként. Két kínai gyárban 14-15 órákat dolgoznak naponta és elsõ havi fizetésüket illegálisan elõlegként visszatartják.

101 kiskutya

Ethical Consumer

fordította: Indián

Felhívás

A KukaBúvár elõzõ számában leközölt "Nyári meló a Mekiben" címû riportunkkal kapcsolatban több felcsigázó visszajelzést kaptunk. Olybá tûnik, megérne a dolog annyit, hogy néhány további cikkben csámcsogjunk bigmekék buja báján. Olyan laza srácok és jányok rohamát várjuk, akik a Mekiben dolgoztak vagy dolgoznak és akiknek jól esne velünk õszintén beszélgetni. Managerek és placcfelügyelõk kíméljenek. Kérésre teljes névtelenséget biztosítunk.

Jelentkezés telefonon vagy írásban a szerkesztõségben.