Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

ELTE, papírgyûjtés, gond(n)ok, csakazértis

Év: 
1997
Szám: 
Tél
Szerző: 
> Mese

A KukaBúvár '97 nyári számában megjelent egy írás "Szelektív hulladékgyûjtés az ELTÉ-n" címmel. A cikk azzal zárult, hogy várjuk, kapunk-e pénzt a terv megvalósításához.

Kaptunk. (Köszönjük a szurkolást.) Persze - mint ahogy az a Dallasból is kiderült - a pénz nem minden. Az elsõ meglepetés akkor ért minket, amikor nyár végén felhívtuk a hulladékkezelõ kft-t, hogy megmondjuk: minden rendben, van pénz, indulhatunk. Ekkor a Concord Invest Kft titkárnõje közölte, hogy sajnos az a fiatalember, akivel eddig tárgyaltunk, már nem dolgozik náluk, nem is tudja hol lehet elérni, illetve, hogy a továbbiakban a cégüknél senki nem tud foglalkozni az ügyünkkel. Ennek nagyon megörültünk. A gondnok úr is. Majdnem sokkot kapott. Keresnünk kellett egy másik céget.

Az Ökoszolgálatban rábukkantunk több papírátvevõ cég címére, tehát úgy tûnt, itt a bõség zavarával fogunk küszködni. Igen ám, de a gondnok úr szerint ugyanis egyetlen üres helyiség sem akad az ELTÉ-n, ahova a papírt lehetne rakni. Végül találtunk egy céget (Fekete Trans Kft), ahol tudtak nekünk biztosítani egy 10 és egy 8 köbméteres tárolót. Siettünk elújságolni a jó hírt a gondnok úrnak, azonban közölte, hogy nemhogy 2, de 1 tároló (alapterületük 4 négyzetméter) sem fér el az egyetem területén. Keressünk kisebb hulladékgyûjtõt! Próbáltuk magyarázni, hogy ha ennél kisebb tárolót találnánk is, abban olyan kevés papír férne el, amiért nem jönne ki egyetlen vállalkozó sem (1 tonna alatt u.i. szóba sem állnak az emberrel). És különben is: Mi a nagyobb veszteség? Ha nem lesz szelektív gyûjtés, vagy ha 1-2 autóval kevesebb parkolhat az ELTÉ-n? A gondnok úr csak széttárta a kezét és azt mondta, hogy nem tud mit csinálni. (Ezt egyébként magunk is észrevettük...).

Legközelebb, amikor egy újabb javaslattal mentünk hozzá, legnagyobb meglepetésünkre egy pincehelyiséget mutatott nekünk, ahova a papírt gyûjthetjük. Innentõl kezdve felgyorsultak az események. A pincében kialakítottunk 3 "rekeszt": az irodai papírnak, a kartonnak és a vegyes papírnak. Kinyomtattuk és kiraktuk a plakátokat, a pince ajtaja fölé kitettünk egy nagy táblát "ELTE PAPÍRGYûJTÉS" felirattal, írtunk az egyetemi lapba, megrendeltük az irodai papírgyûjtõ dobozokat, szóltunk a büféseknek, hogy ha lehet, oda vigyék a kiürült kartondobozokat. ők ezt nagyon kedvesen el is vállalták. A diákok és oktatók október 1-tõl hordhatják a felesleges papírt az egyetemre. Össze is gyûlt már valamennyi, bár kevesebb, mint vártuk.

Az irodai dobozokat hárman tûzögettük össze és mi ragasztottunk rá cédulákat, hogy mi kerülhet bele és mi nem. 300 doboz összerakása röpke 5 óránkba került, mindez egy koszos és hideg kis raktárhelyiségben, amit rendelkezésünkre bocsátottak. A gondnok úr egy hónap múlva már ki is helyeztetett kb. 50 dobozt néhány irodába, a többi továbbra is ott hibernálódik a jégveremben. A doboz egyébként nem nyerte el az irodai dolgozók tetszését. Ez persze minket borzasztóan érdekelt...

Addig is a tanszékeket járjuk sorra. Megpróbáljuk rábeszélni õket, hogy ahol lehet, használjanak újrapapírt. Ez sem egy önbizalombarát munka. Az egyik tanszéken a mintakollekciót hiányolták, a másikon pedig a titkárnõ egyértelműen kijelentette, hogy az újrapapír ocsmány és õ még borítékként sem hajlandó használni.

Mindez talán elkeserítõnek tûnik. Az is. A jó úttörõ azonban sohasem csügged! Optimizmus és Csakazértis, stb. Folyt. köv.?