Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Föld Napja a Pólus Centerben

Év: 
1997
Szám: 
Nyár
Szerző: 
silly

Guberáló a KukaBúvár melléklete - 1997 nyár

Engem vert meg a sors azzal, hogy én vezethettem az iskolai csapatot a Föld Napján a Pólus Centerben rendezett vetélkedõn. Már az ötlettõl is kirázott a hideg, kinek jutott eszébe pont ott ünnepelni, ahol a legpazarlóbb fogyasztói szokásokat erõltetik ránk, ahol a lehetõ legmélyebben van elásva a környezetvédelem gondolata, ahol semmi sem fontosabb, mint a reklám, ahol mobiltelefonos-kutyás õrök vigyázzák a kényelmet?!

Persze egy rossz szót nem szóltam a gyerekeknek, mentünk lelkesen vetélkedni. Elõször szemétszedõ verseny volt. A Szilas-patak és a Nevenincs tó partján szedhették össze a gyerekek, amit a felnõttek szétdobáltak. Mivel súlyra ment a verseny, így a teherautógumikra szakosodtunk. Tekintélyes kupacokat hordtak össze a csapatok, hamar kiderült, hogy jövõ év Föld Napjáig se tudnák lemérni az egészet, így kiegyeztünk döntetlenben. Azon szutykosan visszaszivárogtunk a puccos Pólusba.

A Western City-ben (az még egy nagy szám!) már várt minket a fantomváros repipolgármestere (.... színmûvész úr) és uszkve fél órás heveny unatkozás után el is kezdõdött a verseny. Addig óriási erõfeszítésembe tellett, hogy nyilvántartsam, hogy hol tatózkodnak éppen a csapatom tagjai, mint kiderült, a srácok úgy ismerik a terepet, mint én a KTM csinovnyikjait. Lehet, hogy Nekik mégis jobb... A Western City (továbbiakban: WC) közepén jégpálya van, amitõl kicsit kihûlt a vesém, minek is mentem pedagógusnak! Körben az összes létezõ gyorsetetõ üzletet nyitott, az ember egy hét alatt tudná csak körbeenni, aztán kedhetné elõrõl. Mindegyikbõl más zene szólt, a sejtelmes félhomályt villódzó reklámfények tették, ha lehet még hangulatosabbá.

Maga a vetélkedõ minden elképzelésemet alulmúlt. Négy feladat alapján nem lehetett dönteni, mert még inbecilisek vagy elsõ világháborús szélütött veteránok is meg tudták volna csinálni, nemhogy az én tanítványaim. Aztán jött egy teszt, amitõl rendesen elszédültem. Olyan adatokat kérdeztek benne, amit szerintem még Baja miniszter se tud fejbõl, de még a tanácsadó testülete is négy napig vitatkozna némelyiken. Volt olyan kérdés is, melynek a válaszaiból sejteni lehetett , hogy mi a jó tipp - a teszt összeállítója szerint. Pl. Melyik a legjobb tejcsomagolás? A srácok kapásból beikszelték a visszaváltós üveget (büszke is voltam rájuk!), de hamar kiderült, hogy a szakmai zsûri szerint a Tetra Brik...

Az utolsó feladat elõtt holtversenyben voltunk másodikak. Rajzolni kellett valami szépet a Föld Napja alkalmából (frappáns, mi?). A srácok egy kedves mosolygó Földet rajzoltak, fején virágkoszorúval, éppen Viktóriát mutatott. Gyönyörû volt, elfogultság nélkül. A szakmai zsûri (az elnök a WC polgármestere) ötven percig tanakodott, majd mi lettünk a hetedikek. A gyerekek nagyon csalódottak voltak.

És mit kaptunk ajándékba? Amit a gyerekek nagyon szeretnek: pezsgõt, kávét, konyakos meggyet, csokoládét, dezodort. Mindezt elképesztõ mértékben bebugyolálva mûanyagba, papírba, alufóliába. A helyezettek még McDonald's menzajegyet is kaptak, hogy pontosan társítva legyen a föld napi gondolat a nagy konzumálással.

Jövõre ugyanott!