Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöldáramot állíthatnak elő Budapest szemetéből

  • 2007. december 06.
  • humusz
A Fõvárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója fontos feladatának tartja, hogy a hulladékgazdálkodás uniós elõírásainak meg tudjanak felelni. Bielek Péter az InfoRádió Aréna címû mûsorában kiemelte: az alternatív hulladékgazdálkodás fontos szempont lesz. Nincs már messze az idõ, amikor a szerves hulladékból úgynevezett zöld áramot termelnek.
Az egyik legfontosabb teendő, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. megfeleljen a nemrég életbe lépett uniós előírásoknak - emelte ki a vezérigazgató.

Bielek Péter úgy vélte: a pozitív változások ellenére számos feladat vár még a cégre, hogy a nyugat-európai államokra jellemző, fejlett hulladékgazdálkodást valósíthasson meg.

Egy város tisztasága nem attól függ, hányan takarítják, hanem hogy hányan szemetelnek - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója.

Zöldáram

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezérigazgatója kiemelte: tervezik egy olyan mechanikai-biológiai válogató üzembe állítását, amellyel a hulladék bomló részéből olyan gázt lehet előállítani, amit elégetve zöldáram nyerhető, ez pedig jelentősen csökkentené a lerakandó hulladékmennyiséget.

Az emberek szeretik és használják a hulladékgyűjtő szigeteket - vélekedett Bielek Péter.

A vezérigazgató közölte: a főváros joga lenne a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést elindítani. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. két kerületben kísérleti jelleggel indít ilyen gyűjtés, és megvizsgálják ennek pénzügyi oldalát - tette hozzá.