Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Volvo Adventure környezetvédelmi pályázat

  • 2013. február 09.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

ENSZ Környezetvédelmi Programja és a Volvo közös pályázata. A ma okozott környezeti problémák megoldása nagymértékben gyermekeinkre vár a jövőben. Fontos, hogy gyermekeink már fiatal korukban megtapasztalják mit jelent környezettudatosan gondolkodni és cselekedni! Ennek népszerűsítésére és támogatására idén 12. alkalommal hirdeti meg az ENSZ Környezetvédelmi Programja és a Volvo közös pályázatát, a -t, melyen 2008 óta magyarországi diákok is rendszeresen bemutathatják eredményüket.

A pályázatra 1995. július 1. és 1999. július 1. között született fiatalok, 2-5 fős csapatokkal nevezhetnek, munkájukat egy tanár is segítheti. Az angol nyelven megírt, helyi környezetvédelmi projekt megvalósítását bemutató pályázatok leadásának határideje 2013. január 31.

A beérkezett anyagokat először a nemzetközi döntőbizottság tagjai értékelik. Az általuk legjobbnak ítélt csapatok ezután a magyar zsűri előtt angol nyelven adhatják elő pályázatukat. Közülük kerül ki az a csapat, amely a svédországi döntőn is összemérheti projektjét a világ többi pályázójával. A Göteborgba kijutó csapat utazásának és kint tartózkodásának valamennyi költségét a Volvo állja. A nemzetközi döntőn a győztes csapat 10.000.- USDa második helyezett 6.000.- USD, a harmadik pedig 4.000.- USD jutalomban részesül. Bár magát a díjat a csapat nyeri, a gyakorlatban az iskola kapja meg az ezzel járó pénzösszeget.

A témaválasztás és a megoldás nagyon sokszínű lehet, a tanulók vállalkozó kedvén múlik. A Volvo Adventure tavalyi győztese egy paraguayi csapat lett, akik a dengue-lázat terjesztő szúnyogok szaporodását akadályozták meg. Programjukban felhívták a lakosok figyelmét a problémára, illetve akciókat szerveztek a környezetük rendbetételére és rendben tartására. A 2011-ben negyedik helyezést elért újpesti „Green Guards” fiatal tagjainak kitartó munkával sikerült megmenteni a Homoktövis Természetvédelmi Terület tőzeglápjának élővilágát a kipusztulástól. A terület karbantartása, valamint az élőhely-kezelési aktivitások eredményeként növekedett a védett cserjék száma. A tiltakozó akciók eredményességének köszönhetően a szakhatóságok leállították a közelben található bevásárlóközpont bővítési munkálatait, és megtiltották a további építkezést a dunakeszi lápon.

Ahogy a fenti példákból is kitűnik, a pályázat elsődleges célja, hogy bemutassa, támogassa azokat a projekteket, amelyekben a gyerekek tárnak fel és találnak megoldásokat közvetlen környezetük környezetvédelmi, természetvédelmi problémáira. Természetesen legtöbbször önmaguk nem tudnák megoldani, így vonják be az érintett felnőtteket, a közösséget is. Ezáltal megtapasztalják, hogy saját maguk is alakíthatják környezetüket, pozitív hatással lehetnek saját jövőjükre.

A pedagógusok segítségével végzett, valódi problémákra megoldást kereső munka amellett, hogy nagyon hasznos közösségi szolgálat, környezeti nevelési eszköz, fejleszti a lényeglátó, problémamegoldó, az ítéletalkotó képességeket, illetve tapasztalataink szerint erősíti a közösséget, a tanár-diák kapcsolatot, sokszor még a tanulási kedvet is. Mivel a pályázatokat angol nyelven kell benyújtaniuk, munkájuk során jelentősen fejlődik nyelvi készségük is, a döntős csapat pedig életre szóló élményeket, kapcsolatokat szerezhet Göteborgban.

További információért és teendőkért kérjük, látogasson el a www.volvoadventure.org weboldalra, vagy csatlakozzon a Volvo Adventure Facebook közösségéhez (www.facebook.com/VolvoAdventure ).

A pályázók kérdéseiket, kéréseiket elküldhetik a Volvo Autó Hungária munkatársának, Lőrincz Barbarának a [email protected] e-mail címre, de kérdéseiket a +36 1 238 8112-es telefonszámon is jelezhetik.

Web: http://www.volvoadventure.org/home.aspx

Forrás: Volvo Adventure